El director de la DGAIA, en el punt de mira per la presumpta adjudicació de 98 milions d'euros a ‘empreses amigues’

La CUP demana la dimissió de Ricard Calvo, però Afers Socials afirma que el director no té “ara cap vinculació” amb aquestes firmes

A més, algunes fundacions estarien pagant lloguers de pisos a preus desorbitats a societats limitades participades per elles mateixes


El director de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), Ricard Calvo, fa una setmana que està en el punt de mira dels sindicats i dels partits polítics. Si a finals de la setmana passada, la CGT va denunciar, en un comunicat, que el director hauria adjudicat presumptament 98 milions d’euros per a la gestió de centres de menors concertats a fundacions privades amb les quals tindria alguna mena de vinculació, aquest dimarts la CUP ha demanat la seva dimissió en una compareixença al Parlament.

En concret, segons la CGT, Ricard Calvo hauria beneficiat algunes fundacions on va treballar, com ara la Fundació Acció Social i Infància (FASI) o el Grup Plataforma Educativa, un conglomerat que gestiona, entre altres, centres de menors concertats i que aglutina la Fundació Resilis, que és un ens privat. Per al sindicat, aquestes adjudicacions demostren “una política de portes giratòries i corrupció política” i evidencien que algunes d’aquestes empreses “es disfressen de fundació del tercer sector, però tenen un clar ànim de lucre”.

La presidenta de la CUP al Parlament, Mireia Boya, ha denunciat la “manca de transparència i d'aclariment dels fets”. “No pot ser que algú formi part dels consells de direcció d'algunes empreses i fundacions i després rebi adjudicacions des de la pròpia direcció general”, ha afegit Boya, que ha titllat la polèmica de “clar cas de tràfic d'influències”. Finalment, Boya ha opinat que no és un assumpte “aïllat” i que, per això, reclamaran la implicació d'Antifrau.

El director de la DGAIA és una persona històricament vinculada a la Federació d’Entitats d’Atenció i d’Educació a la Infància i l’Adolescència (FEDAIA). Va ser antic soci fundador, màxim gerent i representant del Grup Plataforma Educativa, on hi treballen, segons el sindicat, amics de Calvo, ex-socis i la seva parella. També va ser director general de FASI.

La conselleria nega cap relació amb la fundació FASI

Fonts del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, però, han argumentat que Ricard Calvo no té actualment “cap vinculació” amb la fundació FASI ni amb la Plataforma Educativa. També han afegit que n’havia estat responsable tècnic, però “en cap cas” havia tingut cap responsabilitat jurídica.

Des de la conselleria també han recordat que els centres residencials passen inspeccions de salubritat i de les condicions dels residents de forma periòdica i que, si no les superen, “s’actua d’immediat”. A més, s’exigeix una auditoria econòmica a les fundacions a través del contracte de gestió. Afers Socials ha iniciat des d’inici d’any un pla per transformar el sistema de protecció dels infants i, recorden, han incrementat amb 56 milions d’euros el pressupost per als Equips Bàsics d’Atenció Social.

Els suposats lloguers ‘desorbitats’

A banda de les presumptes adjudicacions a empreses amigues, la CGT denuncia, tal com també va destapar a finals de la setmana passada Mèdia.cat en un excel·lent reportatge d'investigació, que aquestes fundacions pagarien lloguers desorbitats a empreses participades per elles mateixes amb els diners públics que la Generalitat hi destina. Així, per exemple, una empresa posaria en lloguer un pis per a infants tutelats en un barri popular de Terrassa per més de 4.800 euros al mes i, després, la fundació, que seria propietària majoritària de la mateixa empresa, acabaria pagant el lloguer, de forma que el benefici recauria en la fundació.

Ara, tal com va assegurar el Departament, el Protectorat de la Generalitat, l’òrgan que gestiona i supervisa la tasca d’aquestes fundacions, estaria investigant el cas. En concret, ha requerit a FASI que justifiqui per què va pagar a la seva empresa mercantil, Casa Equipaments, lloguers per un valor de 1,5 milions d’euros des del 2012 al 2015.

Però FASI, tal com denuncia Mèdia.cat, no seria l’única que usaria aquesta estructura. Els preus a què estarien llogant aquestes cases i pisos per a infants quintuplicarien els preus de mercat. La CGT denuncia que aquests contractes s’han tancat “sense cap tipus de fiscalització ni auditoria pública coneguda”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

santako Gramenet
1.

aixo si que es una cloaca d'estat que tenen montada >:)

  • 0
  • 0

Comenta aquest article