El Govern aprova un decret llei perquè centres educatius privats i municipals puguin passar a ser de la Generalitat

La mesura només s'aplicarà de comú acord i en cas de necessitat, com passa actualment


El Consell Executiu ha aprovat aquest dimarts un decret llei que regula la integració d'escoles privades i municipals en la xarxa pública de la Generalitat. La mesura només s'aplicarà quan hi hagi necessitats d'escolarització urgents, com passa actualment, i sempre que hi hagi acord amb la titularitat del centre.

D'aquesta forma, es podran crear noves escoles públiques sense haver d'instal·lar mòduls prefabricats o construir un nou edifici. El personal docent que treballi en el centre ho continuarà fent en el de nova creació d'acord amb la normativa laboral del dret de successió d'empresa. Aquesta regulació està prevista en la Llei d'Educació de Catalunya (LEC).

D'aquesta forma, el Departament d'Educació pot assumir centres educatius que actualment són de titularitat municipal, com per exemple algunes escoles d'educació especial, o privats. La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha constatat que ara mateix hi ha un increment “important” de la demanda d'escolarització en centres públics. “És una tendència real a la nostra societat i cal tenir-la present, així com la necessitat d'oferir un nombre suficient de places públiques per al proper curs”, ha apuntat en roda de premsa.

Budó ha remarcat que hi ha dos tipus de realitats. D'una banda, hi ha centres concertats que estan a punt de tancar. De l'altre, ha apuntat que hi ha ens locals que van construir fa anys instituts quan encara no n'hi havia de la xarxa pública de la Generalitat. Ara que n'hi ha, es troben en una situació de falta d'alumnat i hi ha un “neguit” per part dels ajuntaments perquè la Generalitat n'assumeixi la titularitat.

La LEC preveu en el seu article 45 la incorporació de centres i llocs escolars a la prestació del Servei d'Educació de Catalunya, i inclou la possibilitat d'integrar escoles en la xarxa de titularitat de la Generalitat a través d'una llei del Parlament.

En aquests casos, el personal docent s'integrarà en el nou centre d'acord amb la normativa laboral del dret de successió d'empresa. Els que tinguin contracte laboral indefinit passaran a treballar com a personal laboral fins que la plaça s’extingeixi. A més, a causa del redimensionament de la plantilla del centre de nova creació, serà necessària la incorporació de nou professorat, ja sigui personal funcionari de carrera o bé personal docent interí, que tindrà el vincle de funcionari interí i formarà part de la borsa de treball del Departament.

Pel que fa als alumnes, tindran plaça reservada, i seran les famílies les que escolliran si volen continuar o no en el nou centre, tenint en compte el nou projecte educatiu que s’oferirà.

Aquesta norma permetrà crear nous centres educatius sense haver d’instal·lar aules prefabricades o bé construir nous edificis, amb les dificultats que comporta el fet de trobar sòl públic i la limitació de recursos econòmics. Els edificis s'aprofitaran, ja sigui mitjançant compra o lloguer. A més, es donarà compliment a diverses iniciatives parlamentàries que insten el Govern a activar els processos d’integració en la xarxa pública de centres de titularitat d’ens locals.

Budó ha explicat que aquesta iniciativa s'ha consensuat amb el sector de l'escola concertada.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article