Famílies de Gràcia demanen al Consorci d'Educació que creï “grups boletˮ per garantir l'escolarització a la pública

La FaPaC fa una crida perquè les famílies es neguin a escollir una escola concertada d'ofici


Tot i reconèixer que els darrers tres anys, el Consorci d'Educació de Barcelona ha incrementat el nombre de places amb la construcció de sis escoles, 3 instituts-escola i 2 instituts, tots públics, les famílies del districte de Gràcia consideren que la planificació del departament d'Ensenyament no respon a les necessitats del barri.

Per aquest motiu, la Federació d'Associacions de Pares i Mares de Catalunya (FaPaC) reclama que no es vulneri el dret que tenen les famílies a obtenir una plaça escolar pública prop del seu domicili i per això, anima les famílies a no acceptar l'assignació d'ofici a una escola concertada. Per solucionar-ho, proposen la creació de “grups bolet” que ho permeti. Alhora, demanen al Consorci que es posin mitjans, materials i humans, que garanteixin la correcta escolarització i un pla de xoc per solucionar la manca de places públiques a curt termini.

Les famílies demanen que s'ofereixin totes les places disponibles en totes les escoles públiques del districte i que l'assignació de l'alumnat es realitzi segons els criteris de proximitat del domicili i la ràtio màxima de 25 alumnes per aula. Per això, les famílies també reclamen que no es vulneri el seu dret a tenir una plaça pública “el més propera al seu domicili” respectant aquesta ràtio.

En el cas que no sigui possible assignar a tots els nens i nenes una plaça pública propera al seu domicili, les famílies del barri demanen que el Consorci creï “grups bolets” per garantir la plaça pública a tots els infants prop del seu domicili, i no que s'utilitzin per prioritzar escoles en relació al projecte educatiu. Les famílies entenen que cal preservar el dret a les famílies a tenir una plaça pública prop del seu domicili que “els permeti fer xarxa i comunitat” perquè defensen que l'educació dels fills no acaba a l'escola “sinó que continua en tots els espais del barri”.

Des de la FaPaC es recalca que les famílies no volen ser desplaçades a escoles privades concertades i recorden que no se'ls pot obligar a pagar per l'escolarització dels infants perquè existeix el dret que l'escolarització dels fills sigui 100% gratuïta i a més a més, laica.

Per aquest motiu, les famílies de Gràcia exigeixen transparència al Consorci d'Educació de Barcelona i ja han demanat ser informades de quina ha estat la seva plaça assignada en data 31 de maig, i no el 12 de juny, com marca el calendari. Des de la FaPaC estan preocupats per si la informació s'utilitza per limitar la possibilitat de reclamació de les famílies i també de la Federació.

Des de la FaPaC també desaproven que el termini establert per a l'ampliació de petició de centres per a les sol·licituds que no han obtingut cap assignació, previst entre el 31 de maig i el 4 de juny, ja que consideren que és molt curt, amb un cap de setmana al mig, i es pot utilitzar per fer pressió a les famílies per escollir una escola concertada coaccionats per la por de quedar-se sense plaça pública.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article