La FaPaC alerta que 86 infants de l’Esquerra de l’Eixample no tindrien plaça a l’escola pública desitjada

A l’espera de les llistes definitives, les famílies reclamen que no es vulneri el dret a obtenir una plaça escolar pública prop del seu domicili


Pares i mares de l’Esquerra de l’Eixample de Barcelona calculen que 86 infants s’haurien quedat sense plaça en la primera opció d’escola pública del barri escollida per les famílies. Aquesta dada l’han pogut saber a través de llistats provisionals dels centres educatius i ara estan a l’espera de la resolució definitiva.

No és l’únic barri de la ciutat que ha viscut aquesta situació. La Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya (FaPaC) ja denunciava, la setmana passada, que a Gràcia manquen places a l’escola pública. Malgrat que la federació reconeix l’esforç del Consorci d’Educació de Barcelona (CEB) amb la construcció, en els darrers tres anys, de sis escoles públiques, tres instituts-escola públics i dos instituts públics, creu que aquest esforç “ha estat insuficientˮ.

“Segueixen faltant places públiques mentre en sobren a la concertada, tot i l’aposta ferma del Departament d’Ensenyament per privatitzar l’educació”, exposen, i reclamen que “no es vulneri el dret a tenir una plaça pública el més propera possible al seu domicili” i “que es respecti la ràtio màxima de 25 alumnes per aulaˮ. “Les famílies tenen el dret fonamental que l’escolarització dels seus fills sigui 100% gratuïtaˮ, argumenten.

“Si després d’haver realitzat l’assignació de places respectant aquests criteris no és possible assignar a tots els nens i nenes una plaça pública propera al seu domicili”, apunta la FaPaC, “les famílies de l’Esquerra de l’Eixample sol·liciten al Consorci d’Educació de Barcelona la creació dels bolets necessaris que els permeti tenir una plaça pública prop del seu domicili”. La creació de grups bolet respondria a un pla de xoc per solucionar la manca de places públiques i “hauria de ser una solució a curt termini”, exposa la FaPaC. Entenen la llibertat d’elecció de centre com el dret de les famílies a tenir una plaça pública prop del seu domicili que els permeti “fer xarxa i comunitat” perquè “l’educació dels fills i filles no acaba a l’escola, sinó que continua en tots els espais del barri”.

Joc de dates límit

Les famílies exigeixen transparència al Consorci d'Educació de Barcelona i ja han demanat ser informades de quina ha estat la seva plaça assignada en data 31 de maig, i no el 12 de juny, com marca el calendari. La FaPaC es mostra preocupada per si “s’està utilitzant estratègicament la informació pública per limitar la possibilitat de reclamació de les famíliesˮ.

Des de la FaPaC també desaproven que el termini establert per a l'ampliació de petició de centres per a les sol·licituds que no han obtingut cap assignació, previst entre el 31 de maig i el 4 de juny, ja que consideren que és molt curt, amb un cap de setmana al mig, i es pot utilitzar per fer pressió a les famílies per escollir una escola concertada coaccionats per la por de quedar-se sense plaça pública.

De fet, la FaPaC suggereix als que es quedin sense plaça pública que es neguin a escollir una escola concertada. “El sistema no pot deixar les famílies sense una plaça i l’administració haurà de prendre totes les mesures necessàries per tal que els nens i nenes tinguin una plaça 100% gratuïta i no religiosaˮ, conclou.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article