La Caputxeta lliure


S’acosta Sant Jordi. S’acosta Santa Jordina també, i el negoci del llibre ens deixarà els clàssics titulars de les vendes més venudes, dels escriptors que més venen, el dia en el qual sembla que pels mèdia només compta qui ven més, valgui la redundància.

‘Sigues lliure, llegeix!’ diu el lema de la potent campanya que ha impulsat l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català i en la qual la Federació d’Ateneus ha participat. La campanya, estrenada justament aquest dimarts en vigílies de la Diada de Sant Jordi, pretén promoure la lectura de revistes en català des d’un punt de vista molt més crític i constructiu, posant en valor sempre el talent periodístic del nostre país.

La campanya va més enllà. A través dels editors de diverses revistes que formen part de l'APPEC, es fa una defensa aferrissada de les llibertats informatives i d'expressió, amenaçades greument per aquesta onada d'involucions dels nostres drets que s'està duent a terme no només al regne d'Espanya, sinó a bona part del món també.

“Que no et deixin sense veu”, ni tampoc sense “informació”, “idees”, “somriures”, “curiositat”, “inspiració”, “perspectiva”, “diversió”, “paraules”, “coneixement”, “criteri” o “opinió”, diuen els diferents lemes que van apareixent al vídeo, d'un minut de durada. La referència a la manipulació de la veritat, les fake news, accentuades a través d’internet, és clara i necessària.

D’entre aquestes, una notícia relacionada també amb Sant Jordi, que ha fet posat els pèls de punta a molta gent a les xarxes socials, mentre en molts diaris corrien rius de tinta. L’escola Tàber de Barcelona ha retirat contes clàssics com ara la Caputxeta Vermella, per sexistes i inoportuns, deien als informatius. El fantasma de la policia de les idees ha reaparegut i el galliner s’ha revolucionat, com dèiem, de mala manera.

Afortunadament, malgrat els titulars incendiaris, gràcies a testimonis directes com el de la periodista de TV3, Eva Varas, hem pogut saber que l’únic que s’ha fet és agafar aquesta sèrie de contes i classificar-los per una altra franja d’edat una mica més elevada (retirar-los de parvulari i posar-los per a nens majors de 5 anys). D’aquesta manera, segons explica la periodista, es pretén fomentar la lectura d’aquests clàssics, com pertoca, però de manera molt més crítica. I els resultats són sorprenents, perquè les nenes, en aquest cas, són capaces de desenvolupar una visió crítica amb el marc mental del patriarcat que ha regit des de sempre, i que es reflecteix en aquestes narracions infantils, una lliçó que els servirà per tota la vida.

Cal retirar els contes que vistos amb els ulls d’ara ens semblen contraris als nostres valors? Segurament no, com defensa l’escriptora Empar Moliner arran d’aquesta polèmica gairebé inèdita en vigílies de la Diada Nacional cultural del país, i quan els llibreters (i els floristes) es freguen les mans amb els càlculs de vendes, amb un ull posat a la meteorologia. Moliner diu: “Jo no els retiraria […] Quan ets molt petit, el que et fascina és que la casa sigui de xocolata. I quan ets més gran, i crític, ja entens que a aquells pares els haurien hagut de prendre la custòdia”.

Retirar no, però conscienciar com fa l’escola Tàber (com s’ha fet amb una revisió crítica de les pel·lícules de Disney, per exemple) de la necessitat d’apoderar les nenes des de ben petites, perquè quan es facin grans els espera el laberint d’una societat masclista de la que hauran de saber-se’n sortir i combatre, sí. I això és també el que busca la campanya de l’APPEC, llegir més i més per ser més lliures.

Feliç Sant Jordi, i Santa Jordina!

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article