Setmana de l’Acolliment Familiar


A Catalunya hi ha més de 700 famílies que estimen, cuiden i acompanyen infants i adolescents tutelats per la Generalitat. I que tenen molt clara quina és la seva tasca: fer-se càrrec d'ells de manera temporal, fins que la seva família biològica pugui recuperar les habilitats parentals. I això vol dir compromís social i acció comunitària.

L'acolliment familiar és una mesura de protecció a la infància que, segons la Convenció del Dret de l'Infant i la Llei 14/2010 de Drets i Oportunitats de la Infància i l'Adolescència, té preferència respecte a les altres. Tot i això, lamentablement, encara és una opció de vida molt desconeguda en el nostre país, ja que dades del CEO de l'any 2015 constaten que només el 54,2% la coneix. Així doncs, augmentar el coneixement de la ciutadania respecte a l'acolliment familiar és un dels grans reptes que tenim com a país.

Segons un estudi publicat el 2016 per a la col·lecció Papers del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies que estudiava el benestar subjectiu dels adolescents tutelats, es conclou que els adolescents acollits en família (extensa o aliena) mostren uns nivells de benestar subjectiu més elevats als dels nois i noies acollits en centres residencials i aquests nivells de benestar són molt semblants als nivells de benestar subjectiu dels adolescents catalans de la població general. Així doncs, el benefici està clar.

Per incrementar el nombre de famílies acollidores, el Govern treballa, des de l'any 2016, seguint un pla estratègic de promoció de l'acolliment familiar, incrementant el suport a les famílies i fomentant la cultura d'aquesta mesura de protecció a Catalunya. Es tracta d'un pla viu, on constantment hi anem afegint reptes. I que ja ha donat els primers fruits, ja que entre el 2016 i el 2019 les famílies acollidores han augmentat un 26%. Però encara en necessitem moltes més.

En aquest context, aquests dies celebrem la tercera edició de la Setmana de l'Acolliment. La primera va ser a Sabadell l'any 2016, la segona a Badalona l'any 2017 i enguany ha canviat el format. Entre el 31 de maig i el 8 de juny organitzem 46 activitats de promoció i difusió d'aquesta mesura de protecció en una vintena de municipis.

És la primera vegada que es treballa conjuntament i de manera simultània amb tants ajuntaments (a qui agraïm moltíssim la seva col·laboració) per difondre aquesta mesura de protecció. I suposa una nova manera d'arribar a la ciutadania. Sabem que fer gran l'acolliment no és fàcil, però seguirem treballant per donar noves oportunitats a tots aquells infants que ho necessiten.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article