Les infermeres són un valor clau per a la salut de la ciutadania


Els nous models d’atenció centrats en la persona generen una nova consciència del fet de cuidar. Les infermeres són rellevants. La societat necessita més que mai un model d’atenció integral humanista centrat en la persona. Les infermeres, donada la seva formació i la capacitat global de valorar les necessitats del pacient i la família, se situen en un punt clau. L’experiència del pacient ens està ajudant a constituir tot aquest nou model d’atenció, centrat en el que el pacient dona valor. En aquest sentit, cada vegada més, haurem d’acostumar-nos a mesurar indicadors que siguin importants per a ells.

Per això, necessitem fer canvis, cercar noves fórmules d’organització per aprofitar al màxim el coneixement d’infermeria. La pràctica clínica avançada i el desenvolupament de nous rols professionals està prenent força. Ara és el moment d’apostar fort i definir bé les noves competències, els llocs de treball i també la legitimació professional. Invertir en coneixement i en una pràctica clínica avançada sempre és rendible. Aportarem molt més a la societat desplegant tot el nostre potencial.

La prevenció i les accions proactives sobre els problemes de salut són de gran importància per a la ciutadania. La realitat s’imposa a la pràctica clínica assistencial diària. Les infermeres dediquen la major part del seu temps a l’atenció directa: detecció i control de símptomes, administració de fàrmacs, planificació i prestació de cures, registres. Això fa que quedi molt poc temps per dedicar a l’educació sanitària, a accions proactives per la prevenció i promoció per la salut, la recerca i en general per a la generació i difusió del coneixement.

Som conscients d’aquesta situació, i per aquest motiu busquem fórmules per apropar-nos més al ciutadà. En aquest sentit, des de Vall d’Hebron hem pogut desplegar estratègies de proximitat. Realitzem d'infermeria allà on està el ciutadà i, on conviu, als centres cívics, centres lúdics, biblioteques. Realitzem educació per a la salut en diferents àmbits d’impacte com són: caigudes, higiene de mans, lactància materna, consells de salut i detecció de símptomes d’alerta en malalties com ictus o diabetis.

A Vall d’Hebron, la recerca i la innovació, formen part del nostre ADN, estem fent passos de gegant. Amb aliances estratègiques amb el VHIR (Vall d’Hebron Institut de Recerca) i, aprofitant els programes doctorals de les Universitats, estem impulsant un model de Recerca i Innovació que està marcant diferencies i està començant a ser visible. Aquí de nou ens posicionem en una condició privilegiada per detectar problemes no resolts que poden esdevenir elements innovadors o estudis de recerca de gran impacte en el ciutadà.

D’altra banda, es parla molt del posicionament infermer en els òrgans de màxim governança i lideratge. Això s’entronca en un dels objectius de la campanya internacional Nursing Now, de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que demana un compromís de les institucions sanitàries perquè les infermeres estiguin en l’estratègia de les organitzacions. Sempre hem estat disponibles per fer i no tant per idear, participar en l’estratègia i en la presa de decisions. Ens calen referents reconeguts que aportin aquesta visió de lideratge transformacional i que tinguin impacte mediàtic en la seva contribució a la ciutadania. Tal com feia referència Carles Capdevila, tenir cura en general no és mediàtic, però cal vendre-ho, s’ha de saber explicar, tenir un discurs clar, i creure sempre en ell.

Finalment un punt crític que convida a la reflexió és la falta d’infermeres. En aquest punt, coincideixen tant el Departament de Salut, com els col·legis professionals i sindicats. A Catalunya hi ha 45.113 infermeres col·legiades. I es calcula que en falten un 50% més per complir amb la ràtio europea. Tenim molts reptes pendents de solucionar com per exemple la falta de reconeixement de les especialitats en el lloc de treball i contractes millorables per fidelitzar el talent. Alhora ens trobem que estem invertint en formació i desenvolupament d’infermeria i després altres països capten el nostre talen oferint millors condicions laborals. Hem de buscar fórmules perquè això no passi. Les infermeres espanyoles estem molt ben valorades a Europa, les enquestes ho demostren.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article