Accessibilitat i política de ficció a L’Hospitalet


El setembre del 2018 l'Ajuntament de L'Hospitalet va fer un contracte sense cap concurs públic amb la multinacional Mobike. Un servei de bicicletes “compartides” que no necessiten ancoratge i que poden aparcar-se allà on vulguis encara que sigui enmig de la vorera, tal com les veïnes i veïns de la ciutat han denunciat des del dia de la seva presentació als mitjans.

La situació ha suposat l'incompliment del dret bàsic a l'accessibilitat, tal com ha manifestat la Síndica de Greuges i tal com denunciaven entitats i plataformes veïnals. Les bicicletes suposen un perill per persones cegues o baixa visió, però també per a la resta de veïnes. A més, incompleixen des del primer dia normatives municipals, estatals i convencions internacionals.

És un exercici necessari el fet d’anar analitzant els passos més importants després de deu mesos de lluita veïnal per veure la política de ficció que ha aplicat l'Ajuntament i els agents implicats: les queixes veïnals apareixen a les xarxes l'endemà de la presentació i es mantenen i augmenten durant els següents dos mesos en el que fins i tot hi ha aparicions als mitjans de comunicació locals. Els mitjans de comunicació locals també donen veu a la multinacional Mobike en espais on l'empresa sempre explica en futur les accions que faran per “millorar” la situació.

La Síndica de Greuges de L'Hospitalet, el novembre del 2018, va rebre la primera queixa oficial d'una veïna i decideix actua tècnicament d'ofici. Aquesta veïna paral·lelament fa una queixa a l'Ajuntament aportant 100 fotografies de vulneració del dret a l'accessibilitat. És important remarcar que avui dia, set mesos després, la veïna no ha rebut cap resposta de l'Ajuntament.

Es forma una plataforma veïnal al desembre liderada per l'Associació SUMEM de L'Hospitalet amb nombroses organitzacions de veïns i dedicades a la discapacitat. D'aquesta organització es fa un manifest que s'entrega a la Síndica i l'Ajuntament.

Des de llavors, la plataforma veïnal s'ha arribat a reunir amb el regidor corresponent i responsables tècnics fins a dos cops. A les dues reunions sempre s'han platejat accions futures que a hores d'ara no han donat cap fruit i en alguns casos han estat rigorosament mentida per resoldre la reunió més còmodament.

Des de llavors hi han hagut dues mocions als plens de l'Ajuntament. El darrer de la legislatura passada posava d'acord a tots els grups municipals en què les bicis havien d'anar fora de la vorera en 15 dies. Com moltes altres mocions als plens de l'Ajuntament de L'Hospitalet tampoc no ha estat portada a terme.

L'Ajuntament de L'Hospitalet no ha portat a terme la resolució de la Síndica de Greuges de març 2019 que demanava que cap bicicleta pogués estacionar-se a la vorera i que a més denunciava que la ciutat estava incomplint un dret bàsic i universal com és l'accessibilitat.

L'ocupació de l'espai públic per part de la multinacional és el negoci perfecte tenint en compte la “flexibilitat” amb la que l'Ajuntament els ha acollit vulnerant la seva obligació de garantir una ciutat accessible. L'Ajuntament permet l'incompliment permanent i diari del contracte que va fer amb la multinacional encara que aquest incompliment impacti negativament a la ciutat.

I aquest és el resum de la política fictícia de l'Ajuntament de L'Hospitalet davant les reivindicacions de les veïnes per una ciutat accessible. Una política de desgast amb la que podries estar fent vint reunions en les quals t'explicarien qualsevol història per justificar el seu incompliment en el deure de garantir l'accessibilitat. Una política de desgast en la que pots pactar el que sigui en una reunió encara que sigui mentida, però hauràs resolt la reunió.

Deu mesos després les bicicletes de l'empresa multinacional Mobike continuen a les voreres i fins i tot ocupant les voreres amb espais específics per simular que l'empresa vol endreçar la seva flota.

Deu mesos després l'Ajuntament continua permetent la venda de l'espai públic de la ciutat a costa de vulnerar drets fonamentals per a les persones amb discapacitat.

Deu mesos després continuen protegint una multinacional que incompleix el contracte que van signar cada hora que passa, tal com succeeix a moltes ciutats del món on està instaurada.

Deu mesos després l'Ajuntament de L'Hospitalet continuar permetent que la multinacional hagi vingut a esprémer l'espai públic de la ciutat amb l'objectiu del benefici econòmic que manté a nivell mundial.

Deu mesos després el sistema deixa indefenses les veïnes i veïns de L'Hospitalet de Llobregat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article