La importància de la prevenció


Quan realitzem una tasca educativa amb infants, el primer que hem de tenir present és que aquests infants d'avui seran els joves del demà i els adults del demà passat. Per aquest motiu és tan important dedicar molts esforços en aquesta etapa de la vida.

Per una banda, esforços de temps, dedicació, escolta, proximitat, acollida, aprenentatge, etc., però, per altra banda, és fonamental dedicar-hi esforços d'inversió econòmica com a tema prioritari. I no parlo de despesa sinó d'inversió. El dia que els polítics entenguin aquesta rellevància, i especialment els polítics dedicats a elaborar i discutir els pressupostos del país, llavors començaran a canviar coses.

Aquest és un bon motiu per insistir en la importància d'invertir en prevenció en lloc de gastar en pal·liar situacions irremeiables (expressament torno a contraposar la inversió a la despesa). La inversió en prevenció és molt més “barata”, tant en costos econòmics com en l'àmbit de costos socials.

Una dada que no és fàcil de trobar és el cost real d'una plaça hospitalària o d'una plaça penitenciària, per posar dos exemples. Després d'estar rebuscant, he trobat que una plaça hospitalària pot costar entre 500 i 600 € al dia (els experts en el tema ho confirmaran o desmentiran), la qual cosa significaria una despesa, en cas d’ingrés hospitalari, d'uns 16.500 € mensuals per persona. De fet, sembla una dada molt elevada.

Ara, però, caldria analitzar (sense aprofundir) en algunes situacions que poden portar a tenir una mala salut i que pot comportar un ingrés hospitalari com, per exemple, una mala alimentació, una mala higiene, un mal habitatge en condicions infrahumanes, una manca de recursos econòmics per fer front a un tractament mèdic... La llista podria ser llarga.

Però, què ens pot costar, mensualment, invertir en un habitatge digne, en garantir una alimentació saludable, en mantenir uns bons hàbits higiènics, en comprar uns medicaments per aturar una malaltia, en facilitar l'accés a activitats esportives, en realitzar sortides de cap de setmana... No soc economista, però crec que, a simple vista, podríem afirmar que no ens gastaríem 16.500 € mensuals per persona.

Posem un segon exemple. El cost d'una plaça penitenciària és d'uns 60 € diaris. Això vol dir una despesa mensual de 1.800 € per persona privada de llibertat. Evidentment, entre la població reclusa n'hi ha de molts tipus i per molts motius diferents, però la pregunta que em ve al cap és: no es podrien invertir aquests 1.800 € mensuals per persona a accions preventives que evitin que les persones acabin cometent algun delicte que els porti a la presó?

Torno a pensar que invertir en prevenció és molt més rendible, tant des del punt de vista econòmic com social, que gastar en respostes pal·liatives.Només són dos exemples i en podríem posar molts altres. Per això, des d'aquestes línies faig una crida als nostres representants polítics perquè inverteixin en prevenció d'una manera clara i decidida. I els professionals que estem treballant des dels Centres Oberts d'atenció a la infància, que són recursos preventius, donem fe que és una inversió de futur que dóna molts fruits.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article