Descobrint el món amb els ulls de l'Omar


Article de: Marian González

L'Omar és un nen sahrauí sord que va arribar a Barcelona a finals de juny, acompanyat de molts altres nens i nenes sahrauís que venien a passar l'estiu amb famílies catalanes.

Arribava sense res més que uns pantalons texans amples acampanats, una camisa de quadres vermells i un maletí negre penjat del braç ple de paperassa.

Al seu cap, suposem que portava desconcert, estranyesa, pors, nervis, desconeixement i simplement il·lusió. Feia cara de pena, els seus ulls semblaven tristos i feia cara d'esgotat, però els seus llavis dibuixaven un somriure disposat a agradar a tothom i a fer-se estimar.

Esperant-lo estàvem nosaltres, una família emocionada amb ganes de mostrar-li el món i explicar-li cada detall d'allò que passa al nostre voltant. Dos adults i dos nens un dels quals és sord, amb l'ansietat de saber què li agradaria menjar, quins jocs li agradarien, com ens comunicaríem, com reaccionaria si s'enfadés...

Les primeres setmanes vam dormir molt poc, l'Omar se sentia exposat a massa estímuls que no li permetien descansar. Una llengua de signes per a comunicar-se ha estat el seu descobriment més gran, ara té una eina de comunicació efectiva on els desitjos i els sentiments s'expressen i on les intervencions dels altres influeixen en el seu pensament. D'una manera gairebé màgica ha vist que el món va més enllà del que veuen els seus ulls i nosaltres estem vivint com una criatura de quasi 12 anys aprèn llengua de signes i com es desenvolupa lingüística, cognitiva i emocionalment. Des d'aprendre el més concret i evident a aspectes més abstractes com les manifestacions del pensament, parlar del futur i del passat i les frases fetes.

Aquest projecte s'ha convertit en una experiència familiar de regals no materials mutus, on les aportacions arriben al cor per a tothom, on dos nens estan aprenent què vol dir compartir amb algú que ho necessita de veritat i on nosaltres hem hagut de convertir-nos en família nombrosa.

Fins a finals d'agost el tindrem amb nosaltres gràcies a l'Associació L'Hospitalet amb el Sàhara i al Projecte Vacances en Pau, projecte que es porta a terme des de fa més de 30 anys per tal que els infants sahrauís que viuen als campaments de refugiats al desert d'Algèria puguin viure unes veritables vacances. Amb visites mèdiques, menjant amb una dieta equilibrada i vivint l'estiu com es mereix qualsevol infant: gaudint, rient, vivint experiències noves i aprenent. En el cas de l'Omar, podem dir que aprèn literalment a marxes dobles: hàbits, rutines, habilitats socials, costums i principalment a comunicar-se.

Moltes persones ens fan la pregunta del milió: què passarà quan marxi? I la nostra resposta és sempre la mateixa. Evidentment el trobarem a faltar perquè n'és un més a casa, però les vivències deixen empremta al cor i a aquest nen, encara que ara no n'és conscient, li hem fet un dels regals més grans que es pot fer a una persona.

Els fills carreguen tot dels seus pares i per descomptat, també de la seva llengua. A ell li hem regalat una llengua que per diverses circumstàncies fins ara li havia estat negada, una llengua de signes que li està afavorint desenvolupar-se com a persona i descobrir el món.

Ens queden uns dies per a deixar de ser cinc però la nostra valoració és més que positiva. L'Omar és sord i als campaments de refugiats sahrauís n'hi ha més nens sords i amb altres discapacitats que tenen la necessitat i el dret de sortir de les condicions infrahumanes en les quals malviuen i gaudir d'un estiu com el dels nostres fills.
Esperem que el que hem viscut nosaltres durant aquests darrers dos mesos no es quedi en una anècdota d'una família i que sigui el principi perquè molts altres nens i nenes sords i amb discapacitats puguin venir i viure el projecte Vacances en Pau a Catalunya.

Des del cor, us animo a fer-vos família acollidora d'aquests infants amb necessitats especials i a contactar amb l'Associació L'Hospitalet amb el Sàhara per a fer-ho possible de cara l'any vinent.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article