El vostre incivisme no ens deixa gaudir de la Festa Major


“El vostre incivisme no ens deixa ballar”, deien en un comunicat conjunt 17 colles de ball popular de Vilafranca fa un parell de dies. En aquell comunicat insinuaven que a causa del poc interès a trobar solucions per part de l'ajuntament i, concretament, de la regidoria de Cultura de la vila, no ballarien avui en plena Diada de Sant Fèlix, la gran Festa Major de la capital de l'Alt Penedès.

I quin era el motiu? Les agressions sexuals. El cap de setmana anterior, en la Festa Major Popular de la vila, el punt lila (se n'adonen que ens hem de veure obligats a posar punts liles perquè encara patim agressions que haurien d'estar superades?) de l'entitat La Barraca havia comptabilitzat fins a sis agressions sexuals: des d'un home perseguint una noia amb el penis a l'aire, fins a tocaments, intents de rapte, vexacions i insults. És això el que volem que sigui la Festa Major de Vilafranca, a data de 2019? Volem ser notícia als telenotícies per casos similars als que es viuen any rere any a les festes de Sant Fermí, a Pamplona?

En el cas de Vilafranca, un únic punt lila no és suficient per prevenir o intentar pal·liar les agressions que es puguin produir. Ens cal més educació i més conscienciació per no tornar a l'època medieval, on les violacions devien ser a l'ordre del dia. Cal que denunciem qualsevol mena d'intromissió des de la publicitat, el màrqueting, les grans multinacionals, les sèries, la pornografia, etcètera, que inculquin als nostres fills la idea que les dones són objectes violables. Cal que els homes prenguin consciència d'una vegada per totes que les dones no són éssers inferiors que només serveixen per a reproduir-se i per a satisfer l'esbarjo dels seus genitals.

Des del món de la cultura popular som ben conscients d'aquest fet i ens fa molta vergonya que, en el marc d'una Festa Major encara hàgim d'estar patint per aquest tipus de situacions. Que 17 colles de balls populars, que fa tot l'any que esperen la Diada de Sant Fèlix, es vegin obligades a fer aquest gest per denunciar la violència sexual. Saben què costa i les il·lusions que hi ha darrere d'aquestes actuacions?

L'incivisme al món de la cultura popular no s'acaba aquí ni molt menys. Aquest mes de juliol n'hem tingut més proves: un grup de lladres (una mica despistats) han robat els gegants i alguns nans d'El Vendrell. Sí, ho llegeixen bé. Les emblemàtiques figures estaven guardades dins d'un remolc, que a més s'identificava ben clarament amb la temàtica perquè la caravana anava pintada amb motius geganters. Dies després del robatori, i amb el poble amb l'ai al cor, el remolc apareixia a prop de la ciutat de València en una carretera secundària ben visible per ser trobat fàcilment. Als autors materials del robatori els donaria per obrir el remolc en un determinat moment, i en veure els gegants a dins no sabrien ni què fer-ne. Pensin que no hi ha un mercat negre de gegants com sí que n'hi ha d'antiguitats.

I encara un altre de polèmic. A les Festes Majors de Gràcia, uns vàndals destrossen el guarniment d'un dels carrers debutants al concurs sota el pretext de ser una “decoració racista”. Aquest cas de pretès ‘heroïcisme ciutadà’, que recorda l'incident d'escolars alliberant vaques a les granges, no és res més que una altra mostra de manca de respecte cap al treball d'un conjunt de veïns que, més o menys encertats en la temàtica i la posada en escena del guarniment, van dedicar uns esforços i uns recursos en revestir el seu carrer. La cosa no acaba aquí en aquestes conegudes festes: el 20 d'agost, a les quatre de la matinada, un altre grup de gent cremava part del decorat del carrer Llibertat (guanyador l'any passat del concurs) i amb això un pis i un establiment comercial. La Comissió de Festes de Gràcia denunciava l'incendi com una acció intencionada en un comunicat molt dur.

És per tot això que des de la Federació d'Ateneus, i com a altaveus de la cultura popular que es fa a casa nostra i que brilla a l'exterior, fem una crida a la reflexió de tota la ciutadania: Volem unes Festes Majors del segle XXI on els protagonistes siguin les colles de cultura popular i els veïns del poble? O unes del segle XIV on els protagonistes siguin els fal·lus, la policia, els jutges i les Ana Rosa de torn justificant colles de violadors tot estigmatitzant les vides destrossades de les nostres joves?

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article