Internet, curs 2019-20


L'inici de curs ofereix una oportunitat per mirar la nova agenda i descobrir quins esdeveniments pròxims seria interessant tenir en compte. Un d'ells serà la celebració del cinquantè aniversari del naixement d'internet.

El 29 d'octubre de 1969, 3 mesos després que l'home trepitgés la lluna, l'estudiant Charley Kline de la Universitat de California - Los Angeles (UCLA) vol enviar el missatge "login" a l'Institut de Recerca de Stanford. El primer intent s'interromp després de les lletres "l" i "o". Una hora després aconsegueix enviar el missatge sencer.

Enguany a UCLA commemoraran aquesta fita amb una jornada anomenada "Internet 50, des dels fundadors fins al futuristes". Entre d'altres, participarà el XXX Premi Internacional Catalunya Vint Cerf i es debatrà sobre el futur de la tecnologia i la societat.

Curiosament Isaac Asimov, l'escriptor i bioquímic soviètic nacionalitzat nord-americà, va publicar un article l'agost de 1964 (cinc anys abans) sota el títol "Visita a la Fira Mundial de 2014". Allà s'atrevia a imaginar com seria el món el 2014 i vaticinava: "Les comunicacions seran audiovisuals i podreu veure com escoltar a la persona que truqueu. La pantalla es podrà utilitzar no només per veure les persones que truqueu, sinó també per estudiar documents i fotografies i llegir passatges de llibres."

Al meu entendre, la primera onada de la popularització d'internet arriba amb el sistema operatiu Windows 95 i el navegador Netscape. L'any 1994 es funda Amazon, 1995 eBay, 1997 Netflix, 1998 Google, 1999 Alibaba, (2000 arriba l'ADSL), 2004 Facebook, 2005 YouTube, 2006 Twitter. La segona onada es reforça a partir del 2007 amb el primer telèfon intel·ligent, l'iPhone d'Apple. Whatsapp arribà ara fa deu anys el (2009) i Instagram un any més tard (2010). El 2010 també és el moment de la posada en marxa de les infraestructures 4G.

Podria semblar doncs que estem vivint un moment de maduresa de la tecnologia de telecomunicacions. La tercera onada ha arribat amb l'explosió de la intel·ligència artificial i l'anàlisi de big data, preparant-se pel 5G i la internet de les coses.

I com eduquem als nostres fills i filles?

Els primers anys d'ensenyament d'informàtica posava el focus en els llenguatges de programació (basic, cobol, pascal, C, ...). Després es va passar a les eines ofimàtiques (editor de text, base de dades, full de càlcul, ...) i ara es destaca la formació en robòtica, el desenvolupament d'aplicacions per a dispositius mòbils i la creació de pàgines web.

A Catalunya destaquen dues iniciatives en aquests àmbits. Per una banda, la formació que s'impulsa des de la Mobile World Capital, GSMA i el Departament d'Educació al voltant de les tecnologies mòbils: mSchools. I per altra, el concurs Webs al punt que lidera la Fundació puntCAT que enguany arriba a la seva desena edició.

Les tecnologies tendeixen a la seva integració de manera natural, segurament en uns anys les apps i les webs convergiran en una solució multiplataforma (ara mateix Google promociona l'estàndard Progressive Web App). Per això, més enllà dels llenguatges i les eines la importància d'aquestes iniciatives rau en la reflexió crítica i profunda sobre la transformació digital, el consum i la generació de continguts, la identitat digital, etc.

I en aquest sentit es potencien els espais on compartir experiències i visions. Aquest mateix octubre a Girona la Catosfera es planteja ampliar la seva oferta juvenil i familiar. I a finals de febrer de 2020, coincidint amb el Mobile World Congress, tindrà lloc el Festival del mòbil, ciència i tecnologia per a joves YOMO.

I per als no tan joves?

La Generalitat de Catalunya potencia la Xarxa Punt TICque integra centres tant de titularitat pública com privada a disposició d'empreses, col·lectius i ciutadans per facilitar-los l'accés a les tecnologies de la informació i la comunicació. A Barcelona, el Cibernarium ofereix capacitació i divulgació tant a ciutadans com a empreses en la seva introducció a  internet.

Pels petits negocis d'arreu del territori de parla catalana, la Fundació puntCAT ofereix formació i suport per desenvolupar la seva presència a internet a través de la iniciativa "Elteunegoci.cat". I per les entitats sense afany de lucre, la mateixa Fundació conjuntament amb el cTecno i RealDreams promou esticenllaçat.

Internet 2069

No m'atreveixo a intentar predir els canvis tecnològics que esdevindran d'aquí a cinquanta anys com va fer Isaac Asimov. Però sí que m'agradaria imaginar que la tecnologia contribuirà a millorar la qualitat de vida de totes les persones de manera respectuosa amb el medi ambient. En qualsevol cas, el motor del desenvolupament humà continuarà sent el desig de conèixer i la construcció del significat de l'existència, siguin quines siguin les eines i els instruments que ens acompanyin.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article