Un Comitè solidari com a eina per a la transformació social


Una experiència de cooperació sorgida a Catalunya ha anat traspassant fronteres i ha servit per a impulsar tot un corrent de col·laboració amb països d'Amèrica Llatina on les necessitats de la població sovint suposen una urgència humanitària. A l'entitat social Intress la nostra mirada sempre ha anat dirigida a les persones i a la realitat social dels nostres entorns propers: la infància, les famílies, les dones, les persones amb problemes de salut mental, la gent gran, les persones joves... Però l'instrument que vam desenvolupar per impulsar la cooperació, i amb el qual hem pogut fer realitat l'humil somni de millora del nostre món, ha estat el Comitè d'Intress Solidari.

Des de l'any 2011 ens hem centrat en el treball de col·laboració i intercanvi d'experiències a Hondures, al Rancho Santa Fe de la Fundación Nuestros Perqueños Hermanos (NPH), situat prop de Tegucigalpa. És un exemple de coordinació i suma de forces entre entitats. Primer vam provar unes intervencions i després ens vam focalitzar en els més de 500 nens, nenes i adolescents que viuen i estudien al Rancho: ells han anat orientant la nostra tasca en aquests últims anys. En aquell territori és molt important que una entitat solvent i preparada pugui oferir als adolescents un entorn segur, una projecció de futur; i també espais d'aprenentatge que ajudin a prevenir conductes com ara enrolar-se en bandes de carrer, o altres camins fora de la llei.

La dedicació de les becàries d'Intress ha anat enfortint tot aquest intercanvi d'experiència cap a la millora continuada de la formació de professionals i el suport a processos d'atenció a la infància d'Hondures. Aquest esforç continua i va buscant any rere any la millor resposta al que es planteja des d'aquell país. Els llaços entre Intress i NPH s'enforteixen en una relació de mutu enriquiment. Emociona llegir la valoració que cada any es fa tant des de NPH com per part de les persones becàries d'Intress. Això ens anima a continuar aquest any 2019.

I continuem ampliant horitzons de cooperació en projectes: perquè acabem d'atorgar un seguit de subvencions a Projectes Solidaris que es realitzaran des de serveis d'Intress en col·laboració amb altres entitats, amb implicació de les persones que són part dels centres. Apostem per la metodologia de creació de xarxes, perquè creiem que la suma de coneixements i l'intercanvi de sinergies enriqueix les entitats que hi participen, generant d'aquesta manera un major impacte.

En conjunt, són moltes i molt diverses les causes que ens han ocupat i preocupat any rere any: conferències sobre la mutilació genital femenina a països d'Àfrica, el suport al poble d'Haití després del terratrèmol –una realitat que coneixem molt directament perquè hi hem treballat-, la situació del poble de Palestina... Però també hem pogut donar suport a projectes de desenvolupament a Haití mitjançant la nostra aliança amb NPH. I, junt amb tota aquesta activitat, desplegant una fórmula d'apadrinament de nens i nenes de diversos països des nostres centres.

Per als que no ens coneguin, Intress és una associació -entitat sense ànim de lucre- que va néixer a Barcelona l'any 1983 i treballa a Illes Balears, Extremadura, Catalunya i Madrid principalment-, i que està declarada d'utilitat pública. Una organització que detecta necessitats, dissenya i gestiona projectes sostenibles i eficients, amb un model propi centrat en la llibertat i els drets de la persona; treballem en aliança amb altres entitats "per impulsar un sistema social just i equitatiu", segons expressa la nostra missió institucional.

Cal dir que sempre hem treballat amb aquestes claus, però per situar el naixement dels nostres projectes solidaris cal recordar que un dia de 2006, a l'Assemblea anual, una sòcia va plantejar un repte nou: dedicar el 0,7% dels resultats anuals a donar suport  a accions i projectes solidaris amb altres realitats de països en procés de desenvolupament. La proposta va ser valorada com a coherent amb el nostre "ser d'Intress" i la vam aprovar per unanimitat: des d'aquell moment mirem d'anar complint aquest compromís.

Ara, darrerament hem treballat una iniciativa que farà possible la participació en projectes de cooperació en diversos països per part de les persones d'Intress, a través de la convocatòria anual de Beques Solidàries. Seran en total 50 becàries i becaris en 6 països d'Àfrica i Amèrica central. Per tot plegat estem il·lusionades i expectants, i aprofito per compartir-ho en nom de totes les persones que hi prenem part.


 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article