Respectes o discrimines?


Moltes vegades no ens parem a pensar en quines paraules utilitzem quan parlem. El llenguatge pot ser discriminatori o pot respectar a les persones. Aquesta és la idea de fons que ens va inspirar a fer el vídeo 'Respectes o discrimines?' sobre les persones en situació de discapacitat intel·lectual i que s'ha convertit en viral a la xarxa. Ja ha superat les 200.000 reproduccions a YouTube. Pròximament es farà un nou vídeo.

Alguns dels continguts que apareixen en el vídeo fan referència a l'ús de paraules que no s'haurien d'utilitzar per dirigir-nos cap a nosaltres, com “retardats” o “mongòlics”. Per contra, també hi ha la tendència a infantilitzar-nos.

Una altra expressió discriminatòria es troba en confondre discapacitat amb malaltia. Un està malalt quan té febre o té la grip, per exemple. Però la discapacitat és una condició que tenim, i no per això no som persones com qualsevol altre.

La paraula “persona” és essencial. Sovint se'ns redueix a paraules com “discapacitats”, oblidant que som persones. Això em porta a reivindicar l'expressió “persona sense discapacitat” en lloc de “persona normal”.

El que vull dir en aquest article és que volem tenir les mateixes condicions que tothom i que el llenguatge que s'utilitzi per referir-nos a nosaltres no ens impedeixi complir els nostres objectius.

Finalment, us convido a consultar el llibre d'estil d'Èxit21 que inclou les paraules correctes per referir-se a persones en situació de discapacitat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article