Infants sords, lleure i Esplai Rialles d'APANSCE


Tot just fa unes setmanes que ha començat el curs lectiu i els infants sords han començat les seves classes. Els horaris, les rutines, les feines de l'escola... I què hi ha del lleure? Què hi ha de compartir activitats amb altres nens i nenes i d'aprendre jugant en un ambient totalment ric i estimulador?

Aquestes preguntes, ja fa uns 20 anys que se les feien les mares i els pares de l'antiga junta d'APANSCE (Associació de Pares de Nens Sords de Catalunya i l'Esplai) i iniciaren un dels seus projectes més importants, l'Esplai Rialles.

És lamentable que encara ara tinguem problemes en el que respecta al lleure dels infants i adolescents sords. Les famílies continuem tenint problemes per trobar activitats plenament accessibles per als nostres fills sords.

Com és aquest Esplai Rialles d'APANSCE? Doncs és únic, perquè les seves característiques continuen sent úniques malgrat el pas del temps. Permet a l'infant sord relacionar-se amb altres infants amb les mateixes característiques; els monitors són persones sordes titulades que actuen com a referents sords pels mateixos nens i les seves famílies, que aprenen la llengua de signes catalana a través del joc... La programació de les activitats és ben diversa. S'expliquen contes, es fan tallers, jocs tradicionals i relacionats amb la cultura catalana, es fan sortides culturals d'interès i s'intenta que els nens i les nenes gaudeixin del lleure com qualsevol altre infant.

L'antiguitat de l'Esplai permet fer una valoració àmplia i ens aporta dades que considerem significatives. Molts dels monitors i monitores van infants usuaris de l'esplai; se'ns incorporen una mitjana de cinc o sis famílies noves per any i la seva procedència no és només de Barcelona ciutat, sinó que es desplacen de gairebé tot Catalunya.

Precisament per aquest motiu, l'Esplai està situat a Barcelona en un espai immillorable i molt ben comunicat amb tota mena de transports propers. Les activitats de l'Esplai es porten a terme els dissabtes al matí i mentrestant, l'associació organitza uns cursos de llengua de signes catalana per a les famílies.

Per a les mares, pares, avis, tiets... constitueixen uns matins rics en aprenentatge, coneixença d'altres famílies, de compartir neguits i alegries i nodrir-se de les experiències mútues. L'objectiu principal és crear un ambient familiar i d'amistat entre els infants i les seves famílies i és per això que volem que ningú es quedi sense poder assistir-hi, i per això les nostres quotes són molt assequibles.

També organitzem altres activitats com les colònies d'estiu, casals d'hivern, sortides d'adolescents.... I ens preocupem de fomentar l'educació bilingüe, en llengua de signes i llengües orals i escrites del nostre territori, entre els infants i joves sords catalans.

Alhora fem un acompanyament a les famílies i les assessorem oferint-les tota la informació respecte a l'educació dels alumnes sords. De fet, fa pocs mesos que el mateix Departament d'Educació ens ha publicat una nova guia per a famílies, amb la col·laboració de l'Associació Volem Signar i Escoltar i la Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA).

Plegats, defensem la dotació de tots els recursos, incloent-hi les ajudes protètiques, una educació bilingüe en llengua de signes i llengües orals i escrites. Tenim clar que la llengua de signes és la llengua natural de les persones sordes i és la llengua salvavides per al desenvolupament cognitiu i lingüístic dels infants sords.

Ben al contrari és el que promou la Federació ACAPPS, que exclou la llengua de signes, i mentre funcionen o no les ajudes protètiques, posa en perill el desenvolupament dels infants. Així “com sona”, a Catalunya trobem casos d'infants amb privació lingüística per culpa d'aquesta no exposició a la llengua de signes. Podem afirmar que tenim infants sords amb una doble discapacitat produïda pel no oferiment de la llengua de signes des del moment de la detecció de la sordesa i així ho vam exposar al Parlament a la Compareixença de Volem Signar i Escoltar el mes de maig passat.

Marian González (Presidenta de Volem Signar i Escoltar i membre de la junta d'APANSCE)

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article