Transformant la nostra mirada de l'entorn


Tots tenim l'experiència d'estar conversant amb altres persones sobre un tema determinati tenir visions molt diferents, ni millors ni pitjors, sinó diferents. I encara que veiem la mateixa cosa des de perspectives diferents, som conscients (o no) de què ens estem referint a la mateixa qüestió. Per aquest motiu, s'ha popularitzat l'expressió de veure el got mig ple o mig buit. Totes dues persones tenen raó, però tenen una mirada diferent (i, possiblement, complementària).

El mateix succeeix amb l'entorn en què vivim i ens movem. El nostre barri, el nostre veïnat, pot ser percebut com un espai ple de possibilitats o com una amenaça. Ho estem experimentant, des de fa temps, amb el barri del Raval de Barcelona on tenim situada la nostra entitat i on viuen els infants i les famílies a les quals estem acompanyant en els seus processos, tant personals com grupals.

A ningú se li escapen les notícies que surten sobre el Raval, de manera habitual, als mitjans de comunicació: narcopisos, drogues, violència, ganivetades... Sembla que tot el negatiu que succeeix a la ciutat de Barcelona passa al barri del Raval, cosa que no pot estar més allunyada de la realitat perquè succeeixen en tots els barris de la ciutat.

Per altra banda, els infants i famílies que viuen al barri del Raval, a part de fer front a la cruesa de la seva realitat, a l'adversitat i a les dificultats d'inclusió que pateixen, a sobre han d'assumir un estigma pel fet de viure al barri que els marca negativament i els fa tenir sentiments de culpabilitat perquè no saben com poden sortir d'aquest cercle viciós i negatiu.

Per aquest motiu, en aquests darrers anys, com a entitat social ens hem plantejat treballar des de la visió positiva del Raval, de manera que els infants puguin viure amb orgull la seva pertinença a aquest barri, a través del projecte “Mirades de barri”. Amb aquestes mirades, ajudem als adolescents i joves a cercar notícies del barri, tant positives com negatives, a criticar-les de manera constructiva, a fer aportacions de millora a partir de petites experiències vivencials, a descobrir el comerç de proximitat, a descobrir valors de les diferents cultures que hi conviuen al barri, a potenciar la inclusió i la xarxa d'entitats.

La riquesa del Raval és impressionant des de totes les perspectives però, malauradament, no es dóna a conèixer. És dels barris més rics de la ciutat, en l'àmbit associatiu, en l'àmbit de treball en xarxa i coordinat, en l'àmbit de solidaritat veïnal... Efectivament, els infants que viuen en aquest barri tenen motius per a estar orgullosos del seu entorn i, a més, podem assegurar que tenen una gran resiliència per a afrontar les dificultats, lluitar contra elles i superar-les.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article