Buscar la paraula “‘refugiadas’” al motor de recerca


He teclejat “refugiadas” a Google per veure quines eren les primeres respostes relacionades amb aquesta paraula, femenina i en plural. No he arribat ni a veure els resultats de la recerca: m'he quedat horroritzada davant dels suggeriments automàtics que em feia el motor de recerca. “Refugiadas degolladas”, el primer suggeriment, feia al·lusió al crim horrible de l'any passat entre Turquia i Grècia, la qual cosa denota certa morbositat de la nostra societat davant d'aquests esdeveniments.

Però què hem de pensar de les recerques següents: “Refugiadas sirias guapas”, “Refugiadas venezolanas bonitas”, “Refugiadas para casarse”, “Refugiadas sirias para casarse Facebook”...?

Molts i moltes de nosaltres ja som conscients del que es troben les dones refugiades, en el país d'origen, en trànsit, i massa vegades, en el país d'arribada. Sovint pensem que qui les maltracta són xarxes de tràfic constituïdes per homes i dones delinqüents, fora de la norma, que no formen part del nostre entorn, tot i saber que hi ha d'haver persones del país on són traficades que organitzen, o com a mínim participen del delicte. Però quan veiem que les recerques més comunes relacionades amb les refugiades tenen a veure amb una explotació més, és que moltes persones al nostre voltant i arreu pensen a explotar les refugiades i fan aquestes recerques.

Que el país d'arribada de les refugiades pensi a aprofitar-se de la seva situació de vulnerabilitat i necessitat, quan ja han viscut situacions extremes de violència als països d'origen i durant el trànsit, impossibilita que recuperin la seva dignitat humana. Són nombrosos les violències i els traumes a les que poden ser exposades aquestes dones.

Encara a moltíssims països del món, són comuns els feminicidis, les mutilacions genitals femenines, la violència específica contra les dones en conflictes armats, les persecucions per orientació sexual i/o identitat de gènere i el tràfic d'éssers humans, delicte que transcendeix totes les fronteres i totes les etapes d'un exili.

En trànsit, dones i nenes s'enfronten a alts riscos afegits, inclòs l'extorsió i l'explotació, la violació, l'assetjament sexual, el sexe de supervivència, el matrimoni forçat i també, de nou, el tràfic d'éssers humans. En el seu camí, dones i infants refugiats pateixen sovint abusos sexuals. I fins ara, no existeix cap enfocament formal, coordinat i organitzat de prevenció de violència de gènere per a les refugiades i migrants que travessen Europa.

Finalment, en països que haurien de ser segurs, les dones poden ser revictimitzades; poden perdre la vida en circumstàncies atroces fruit del tràfic per explotació, com ha passat fa poc amb trenta-nou persones mortes en un contenidor al Regne Unit; o fruit de la seva explotació; o ser retornades sense haver-les protegit del delicte de tràfic, com ha estat el cas, aquesta setmana, de dues noies vietnamites a l'aeroport de Barajas.

La manca d'informació disponible i la manca d'acció massiva de coneixement sobre l'esclavatge modern i la institució de l'asil en relació amb el gènere, tant per les dones víctimes de violència com per la ciutadania, relega aquest problema a l'oblit. És important la formació i capacitació de professionals sobre aquesta realitat per tal de poder contribuir a la detecció de les dones que han patit aquest tipus de persecucions i poder oferir una atenció d'acord amb les seves necessitats, però també és fonamental la sensibilització i la incidència política, per tal que, quan busquem la paraula refugiades al motor de recerca, no surtin opcions d'explotar-les sinó opcions d'acompanyar-les a guarir les seves ferides.

Per més informació: sobre dones refugiades i asil per motius de tràfic: invisibles.ccar.cat; sobre tràfic de persones: Sicar Cat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article