enCantados, el primer cicle en Llengua de Signes, converteix el silenci en cançons


Encantats de cantar-te el que no pots escoltar. El primer cicle musical que incorpora la Llengua de Signes convida a les persones Sordes als seus esdeveniments, i combina entrevistes i concerts. Després de l’èxit d’Alessio Arena, programa una segona trobada amb Yonse i Amparo Sánchez (Amparonia), el 26 de novembre a la sala Diobar de Barcelona.

Per què una Persona Sorda no pot gaudir d'un concert? La primera vegada que vaig conèixer a la Patricia Ruiz i a la María José Martínez, de l'Associació Inclusivxs, va ser gràcies el festival Esperanzah! del barri de Sant Cosme. Elles es van posar en contacte amb mi perquè volien participar en aquesta festa de l'Economia Social i Solidària. Dit i fet: van interpretar en Llengua de Signes la conferència sobre el canvi climàtic, i les actuacions de la jove Suu i el veterà Manu Chao, el fadrí precisament del pròxim convidat de enCantados, el raper Yonse. Comprovar l'emoció d'algunes persones sordes que mai havien anat a un festival va ser colpidor.

I va ser dins d'aquest mateix marc que vaig tancar, mentre esmorzàvem a l’alberg, la participació d'aquest artista andalús acompanyat de l'Amparo Sanchez, ‘Amparanoia’ (la productora del seu disc ‘Tormenta herida’). Una actuació que es celebrarà a la sala Diobar de Barcelona, el proper 26 de novembre, a les 20.30 hores (totes les persones Sordes estan convidades).

Després de la primera temporada d'enCantados -per on van passar artistes i grups com a Lágrimas de Sangre, Maruja Limón, Ju, Xarim Aresté i El Niño de la Hipoteca-, i de l'experiència de l'Esperanzah!, vaig tenir clar
que les interpretacions en Llengua de Signes havien de formar part si o si del cicle. Així que amb el primer convidat de la nova fase, el napolità Alessio Arena, vam començar amb l'Associació Inclusivxs una fructífera
aliança. Quan la Patri i la Maria José tradueixen (i ballen) les cançons, hipnotitzen amb les seves mans, els seus ulls i els seus cossos. Admiració total per les noves còmplices d'aquesta aventura.

“Saps que les persones sordes van a discoteques i es posen al costat de l'altaveu per sentir les vibracions i ballar? -explica Patricia Ruiz-. Mai podran arribar a sentir la música com jo, però jo mai podré arribar a sentir la música com elles. La diversitat consisteix en això, que no hi ha una resposta correcta, tots som diversos i la paraula normal s'esvaeix a mesura que anem acceptant que cadascú tenim la nostra manera de sentir i d'estar al món. I qui tingui dubtes... que vingui a enCantados!”.

“L'accés del col·lectiu sord a la música és la manera visual de sentir el ritme, les melodies, els tons, les cadències i tots els paràmetres implícits que conformen aquest mitjà artístic d'expressió” – afegeix la María José-. És la seva forma d'escoltar històries, opinions, de sensacions diferents o semblants als de cadascun. És la manera d'accedir a part de l'oferta cultural de la teva ciutat, del teu barri. I de gaudir de la relació amb les persones que no formen part del teu cercle immediat. “En definitiva, és socialitzar: alguna cosa inherent en l'ésser humà i imprescindible per a una bona salut mental. I més encara per al col·lectiu de les persones Sordes, en el qual la mateixa discapacitat sectoritza, redueix i empeny cap a l'aïllament i la monotonia”.

enCantados combina una entrevista en profunditat amb una actuació (de diverses cançons) d'artistes de qualitat, siguin emergents o consolidats. El concert compta amb públic en directe, es grava i s'emet dies després al nostre canal de Youtube (una vegada editat, per garantir la qualitat del so). I durant l'esdeveniment compartim alguns moments en ‘streaming’.

La paraula dos en el nom d'enCantados està més que justificada: ‘dos’ perquè suma entrevista i concert; ‘dos’ perquè és en directe i en línia; ‘dos’ perquè a cada convidat se li planteja una pregunta que ha deixat a les xarxes un altre col·lega de professió... Doble emoció doncs, quan el convidat canta o quan respon a les preguntes que preparo a consciència (estem farts d'entrevistes trivials i frívoles). I quan l'artista respon també a les preguntes que els mateixos fans ens fan arribar. En aquest espai d'intimitat, tenen l'oportunitat de conèixer als seus ídols en profunditat.

Un altre detall a destacar és la cadena de regals: cada convidat que passa per enCantados li deixa un regal al següent. Una romàntica forma d'entrellaçar-los. De crear vincles. I de conèixer-los millor: sempre
expliquen per què han triat aquest objecte en qüestió. I sempre sorprenen.

enCantados és més que una plataforma. Més que un lloc web, un canal de YouTube i totes les xarxes socials disponibles. Perquè la versió que donem del convidat, com a músic i com a persona, està a l'altura que mereixen. Ell i els seus seguidors. I perquè creiem en la inclusió, som el primer cicle de música en Llengua de Signes.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Pablo Braza Barcelona
1.

Fantástica iniciativa!!!

  • 1
  • 0

Comenta aquest article