40 anys volant amb les gavines. Vols volar amb nosaltres?


Han passat 40 anys, des d'aquell mes de desembre de 1979, en què la Fundació Joan Salvador Gavina va iniciar formalment el seu camí.

Més de 7.500 infants, nens i nenes, molts d'ells ara adults, han compartit la seva vida amb nosaltres. Cada vida és singular, però totes elles tenen elements en comú. Vides plenes de patiment però, també, plenes d'il·lusió, de ganes de lluitar i superar-se, per a arribar a volar tan alt com puguin. Algunes d'elles ja no són entre nosaltres perquè la crueltat les va dur a deixar-nos prematurament.

Potser alguns de vosaltres coneixeu el llibre de Richard Bach que va donar nom a la nostra entitat, “Joan Salvador Gavina”. El llegíem a les escoles i ens acompanyava a les nostres reflexions. Les persones més joves que no n'heu sentit mai a parlar encara sou a temps de llegir-lo. És un conte, de l'estil del “Petit príncep”, de lectura fresca, agradable i totalment extemporani.

Les ganes de volar, les ànsies de llibertat i de superació que té la gavina protagonista, permet identificar-nos en la nostra lluita diària. Evidentment, primer hem d'aprendre a volar i, en aquest procés, tenim alts i baixos i, de tant en tant, una bona patacada que ens deixa estabornits. Però les ganes d'aprendre, ens permeten tornar a provar-ho, una vegada i una altra, fins que un dia som capaços d'enlairar-nos, de fer els primers vols rasants. Al costat nostre tenim mestres que ens ensenyen, que ens expliquen els petits trucs que ens possibilitaran ser més lliures i autònoms en el nostre vol. Coneixem diferents punts de vista i experiències vitals que ens permeten iniciar l'aventura de créixer com a persones.

I així és Gavina, una història que va començar a finals dels anys 70 i que avui segueix més viva que mai, en la que hi han col·laborat més de 1.500 persones voluntàries i professionals, que sempre hem cregut en els infants, en els adolescents i joves, en les seves capacitats, en les seves il·lusions, en les seves fortaleses, en el seu futur i en el seu apoderament perquè puguin ser protagonistes de les seves vides.

Malgrat certes millores socials i de drets fonamentals en el transcurs d'aquests 40 anys, encara estem lluny d'assolir un nivell de qualitat de vida acceptable pels infants i famílies socialment vulnerables. En ple segle XXI, en la nostra societat del coneixement tan evolucionada, persisteix la pobresa i l'exclusió. El 30% dels infants del nostre país viuen en situació de pobresa o d'alta vulnerabilitat. Segueixen necessitant oportunitats, recursos per a sobreviure i tirar endavant, al costat de persones disposades a acompanyar-los, i possibilitar-los una vida més digna i en igualtat.

Seguim amb aquesta il·lusió i amb aquesta lluita. I et convidem a sumar-te al nostre grup de gavines per volar plegats. Vols volar amb nosaltres?

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article