25 anys de Nou Verd


Fa 25 anys, concretament el dia 1 de desembre de 1994, cinc persones amb problemes de salut mental es trobaren al notari de Vilafranca per tal de constituir-se com a empresa. S'havien conegut fent un curs de jardineria organitzat per l'Ajuntament de Vilafranca. Eren joves i volien treballar però el mercat ordinari els havia tancat les portes més d'una i de dues vegades. Les seves famílies estaven preocupades perquè no aconseguien una estabilitat social i els seus psiquiatres dubtaven que poguessin aconseguir una bona feina tenint en compte la seva problemàtica.

L'any 1994 encara no existien els Centres Especials de Treball, tampoc existien dispositius d'inserció laboral especialitzats en persones amb problemes de salut mental com el Servei Prelaboral, ni programes d'inserció a l'empresa ordinària. Però gràcies a una subvenció de la Unió Europea i a l'acompanyament tècnic d'un treballador de l'Ajuntament aquells cinc jardiners es van constituir com a Cooperativa de Treball i van començar a llaurar-se un futur laboral.

L'experiment va funcionar, en els primers anys treballaven bàsicament pels ajuntaments de la comarca i de mica en mica van començar a augmentar la seva plantilla. Tres anys després, el 1997, s'uní al projecte la Cooperativa Nou Set que assumí la gestió de la consergeria dels espais públics de Vilafranca per tal d'oferir llocs de treball a altres col·lectius amb risc d'exclusió. Les dues cooperatives, sota els paraigües de l'Associació Entrem-hi van anar creixent i augmentant l'oferiment de serveis i recursos per al col·lectiu de persones amb problemes de salut mental i també per aquelles persones en situació de risc d'exclusió i altres discapacitats.

L'any 2008 Nou Verd ja tenia 61 treballadors i traslladava la seva seu social i laboral al Polígon Industrial dels Domenys I. S'iniciaren nous projectes per afavorir la contractació de més persones en situació d'exclusió i problemes de salut mental: El Servei Prelaboral, el Projecte de Biomassa Social del Penedès, el projecte Claki per a la recollida de l'oli a les escoles, la recollida de cartró comercial i també la gestió de diferents espais municipals com la muntanya de Sant Jaume o el Centre D'acollida d'Animals de la Mancomunitat Penedès-Garraf. Actualment les dues cooperatives ofereixen feina i oportunitats de millora de la seva ocupabilitat a més de 400 persones a tota la vegueria Penedès.

Avui, tres d'aquells cinc socis segueixen treballant a la cooperativa i segueixen participant en la gestió i governança d'aquesta. Avui tres d'aquells cinc socis fundadors han complert 25 anys de treball a l'empresa i els acompanyen 50 socis més i més de 100 treballadors en la missió diària de guanyar-se la vida a través d'un projecte tant o més il·lusionant que el primer dia.

I per tal de poder seguir treballant en aquesta missió tan important per a la nostra societat, la missió d'oferir llocs de treball i formació a les persones amb més risc de quedar excloses de la nostra societat, les dues cooperatives han iniciat un procés d'aliança ferma entre les dues cooperatives per tal d'explorar les possibilitats de constituir-se com a cooperativa de segon grau i iniciar la creació d'una marca única mantenint la mateixa missió que des del primer dia van acordar aquells cinc socis fundadors, que contra tot pronòstic van decidir donar-se a si mateixos l'oportunitat que ningú els havia donat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article