Set propostes per impulsar el voluntariat


Som a les portes del Nadal, un període, segons sembla, propici per activar la solidaritat de les persones. Cada any, en el termini d'unes poques setmanes, es disparen les donacions a diferents causes socials, que molt sovint acaben sent puntuals i no impliquen un compromís regular amb el projecte. Però des de fa molts anys, el sector social compta amb un tipus de col·laboració immensament més compromesa i periodificada i no subjecta a l'estacionalitat nadalenca, el voluntariat.

A Catalunya hi ha, segons les dades oficials, uns 500.000 voluntaris i voluntàries, un 8,5% de la població catalana major d'edat, que col·labora sense rebre una retribució salarial en activitats d'interès general, bé sigui de caràcter social, educatiu, sanitari, cultural o mediambiental. El voluntariat està format per persones ben particulars. Creuen que, a banda dels drets socials que ha de garantir l'Estat, la ciutadania no pot ser aliena al benestar social, i que cal ser solidaris amb moltes causes a les quals no pot arribar l'administració, o simplement oferir un plus d'humanitat. I estan disposats a dedicar temps, de vegades recursos i molt d'afecte a aquesta noble acció. Cuidar i incrementar aquest potencial social ha d'estar en l'agenda del país per millorar la qualitat de vida de moltes persones i mantenir la cohesió social.

Ara bé, el voluntariat té uns reptes que cal abordar, i per als quals cal la implicació de tota la societat, empreses i administracions incloses.

  1. La flexibilitat en les maneres de ser voluntari o voluntària. En el segle XXI, amb la irrupció de les tecnologies, hi ha diverses possibilitats de compromís: més estables i més puntuals, presencials o en línia, per a la intervenció directa o per a la gestió de la pròpia entitat... Aquesta flexibilitat fa inexcusable que a l'hora de buscar els col·laboradors s'impliquin col·lectius diversos: joves, migrats, persones amb discapacitat...
  1. La sistematització de l'acció voluntària per part de les entitats que acullen el voluntariat. Definir els perfils més adequats per a cada activitat, seleccionar i gestionar bé les expectatives de les persones que exerceixen aquest voluntariat, fer seguiment i donar suport a l'activitat quotidiana, generar espais de participació i d'escolta o reconèixer la contribució feta són alguns dels requeriments actuals. Per assolir aquesta estratègia, cal impulsar en les entitats la figura del coordinador de voluntariat, que en molts casos pot ser necessari que sigui retribuït. I aquí les administracions públiques haurien d'entendre que potenciar aquest lloc de treball té un enorme efecte multiplicador en la qualitat i quantitat de l'acció. No fer-ho ajustadament pot limitar o trencar alguns voluntariats, que després ja no voldran tornar a implicar-se.
  1. Impulsar la formació com a estratègia de capacitació i de recompensa. Segons dades recents, només un 37% dels voluntaris i voluntàries es forma anualment. Aquests cursos haurien de contemplar tant el sentit de qui es fa (valors) com els coneixements i habilitats de les persones col·laboradores perquè aquestes puguin aportar amb seguretat.
  1. Moltes empreses han iniciat camins de responsabilitat social corporativa en el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, que comporten una major presència i compromís amb la societat. A banda d'accions concretes de donacions, com les aportacions nadalenques que comentàvem a l'inici, en molts casos aquestes iniciatives passen també per implicar els treballadors i treballadores en l'acció voluntària. Aquí hi ha un enorme potencial de col·laboració però cal obrir un diàleg sincer entre les parts, per entendre necessitats i potencials, en el marc de finalitats empresarials exercides amb valors.
  1. Donar valor a l'activitat de voluntariat. Explicar socialment quina contribució fa, i quin “benefici” reporta a les persones implicades, tant per a qui rep aquesta acció com per a qui l'exerceix. Es troben a faltar en les accions de les administracions, dels mitjans de comunicació, de les empreses i de les pròpies entitats més testimonis i notícies sobre l'impacte d'aquestes contribucions, així com explicar aquelles causes que mereixen una atenció social. I també cal donar valor al desenvolupament de competències personals i professionals que possibilita aquesta acció voluntària. És en aquests espais on, per exemple, es pot aprendre a treballar en equip o a tenir iniciativa o empatia, qualitats tan necessàries per a l'ocupació o per a una vida personal satisfactòria. Sense oblidar la satisfacció interior que dona sentir-te útil, quan modestament acompanyes persones o situacions.
  1. No oblidar la finalitat del voluntariat: les persones a les quals acompanyem i amb què construïm plegats, i per tant l'interès a preservar han de ser sempre aquests ciutadans, i no les meves necessitats com a voluntari. Tot això, sense oblidar la implicació dels beneficiaris en definir i ser protagonistes del seu propi desenvolupament, cadascú en les condicions que pugui. I també abordant les raons que porten a les situacions que pateixen aquestes persones, fent denúncia social i propostes per generar canvis.
  1. Finalment, al voltant de l'acció voluntària, com passa en altres països, cal construir coneixement i bones pràctiques que ajudin a properes iniciatives. Així, cal disposar de centres de recursos, d'avaluacions sobre l'acció i l'impacte, fer congressos i jornades, publicacions...

Ser i fer voluntariat és una decisió personal, amb múltiples beneficis per a les persones i per a una societat que necessita cada cop més del suport de les administracions públiques. Entrem en uns dies en els quals, a part de la solidaritat pròpia d'aquesta època, es desperta també en molts de nosaltres la necessitat de fer balanç de l'assolit durant el curs que deixem enrere i de marcar-nos els propòsits per al nou any. És, doncs, un bon moment per plantejar-nos d'exercir aquesta solidaritat humanista, honesta i desinteressada que és el voluntariat. Hi ha una persona que està esperant el nostre cap, el nostre cor i la nostra mà per avançar junts.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article