12 mesos de refugi?


Els 12 mesos que han passat han estat durs per a les persones migrants i refugiades: més de mil persones han perdut la vida al Mediterrani, i a territori “segur”, persones que poden sol·licitar l'asil es queden dormint al carrer pel col·lapse del sistema. Però no ens rendim: no tot ha estat negatiu. Per entendre què ens espera al 2020, fem un repàs mes a mes d'algunes notícies que han marcat l'any que ens acaba de deixar a Catalunya.

Gener

Vam començar l'any amb un bon sabor de boca gràcies a les Cavalcades de Reis que es van omplir de #Baltasardeveritat. A Reus, persones usuàries de la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat, que havien estat rescatades per l'Open Arms, van conformar bona part de la comitiva com a Rei i patges.

Febrer

El SAIER (Servei d'Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats) publicava al febrer la realitat de les dades d'immigració i refugi a la ciutat de Barcelona. Les persones que sol·liciten l'asil són més nombroses i contràriament al que sembla, són les nacionalitats llatinoamericanes les que van ser més representades l'any anterior. Aquesta tendència es confirmaria durant tot el 2019, amb Veneçuela i Colòmbia com a principals nacionalitats entre les persones sol·licitants de protecció internacional.

Març

Març 2019 va estar marcat per agressions a menors estrangers als centres d'acollida de Canet de Mar i Castelldefels. L'estigmatització d'aquests menors als mitjans i a les xarxes socials, ha provocat una onada de rebuig cap a aquests joves i infants que han vingut sols, quan haurien de ser protegits pel fet de ser menors.

Abril

A les eleccions generals del #28A, bona part dels partits es van enfocar majoritàriament en promocionar una immigració regular alineada amb els objectius assenyalats per Nacions Unides al “Pacto Mundial para una migración segura, ordenada y regular”, tot i que la immigració ja està regulada per lleis d'estrangeria, nacionals i europees. Les eleccions de novembre, amb el triomf en escons del partit xenòfob Vox, han confirmat l'ús de les migracions com a eina electoralista.

Maig

En el marc del dia mundial contra la LGTBIfòbia, el Servei Civil InternacionaI, la Directa i la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat van estrenar el documental 'Fugir per Estimar i Ser', en el que persones del col·lectiu LGTBI al Marroc relaten les dificultats de la seva situació des del seu país d'origen fins que arriben a Catalunya; a través dels testimonis del documental, s'aprecia que encara queda molt per fer per aconseguir protegir les persones refugiades LGTBI.

Juny

A un any de l'arribada de l'Open Arms al port de Barcelona, només es pot constatar el tancament dels ports europeus. Juny 2019 només era l'inici d'un estiu fosc per a les persones que fugen de persecucions per via marítima, així com per a les entitats de rescat: és el mes en què va ser detinguda la capitana del vaixell Sea Watch 3, Carola Rackete, per haver desembarcat sense permís a Lampedusa. La tripulació del vaixell havia rescatat quaranta persones feia dues setmanes en alta mar.

Juliol

Un altre col·lectiu de persones estrangeres s'ha vist criminalitzada als mitjans i les xarxes socials aquest any, i al juliol va arribar al seu paroxisme: es tracta dels manters, acusats de repel·lir el turisme i de generar pèrdues econòmiques als comerços, quan en realitat, només busquen una manera digna de sobreviure en un entorn que no els permet treballar legalment, i segons el Sindicat de Manters, no s'han pogut demostrar les pèrdues econòmiques.

Agost

Vint dies d'agonia fins que finalment alguns governs europeus es van decidir a obrir les portes a les persones rescatades pel vaixell Open Arms. Tan sols feia un any i pocs mesos, Espanya havia obert els seus ports a persones en la mateixa situació.

Setembre

El Jutjat de Ceuta decideix processar a 16 agents de la Guàrdia Civil pels delictes d'homicidi imprudent i denegació d'auxili en el cas Tarajal. Suposa un pas decisiu per aconseguir justícia i reparació per a les 15 víctimes que van morir el 6 de febrer de 2014 intentant arribar nedant a la costa de Ceuta. Hervé, un dels supervivents, va explicar per primer cop la seva història.

Octubre

Davant de les dificultats creixents de les persones sol·licitants d'asil, refugiades i migrants a la ciutat de Barcelona, els equipaments municipals s'han d'eixamplar, i així neix a l'octubre el nou servei d'atenció a immigrants, estrangers i refugiats de la ciutat.

Novembre

Els 30 anys de la Fede i la seva campanya #noserveixderes van estar les bones notícies de novembre 2019 a Catalunya, fent èmfasi en què la lluita per la justícia global és l'única manera de frenar un sistema capitalista depredador i inhumà. La campanya vol recordar que ja no té sentit de parlar d'un Nord i d'un Sud per a les connexions globals que tenim, i que, per erradicar la pobresa i la desigualtat arreu, s'ha d'apostar de debò per un altre model econòmic que, com reivindica la lluita feminista, posi la vida al centre. El dret d'asil i els drets de les persones migrants i refugiades formen part d'aquesta justícia global.
Més a https://justiciaglobal.cat/

Desembre

L'any ha acabat agredolç en matèria d'asil: ha faltat poc per a què una dona sahrauí, que temia un matrimoni forçat, fos retornada quan havia sol·licitat l'asil a l'aeroport del Prat. Esperem que el fet que finalment la seva sol·licitud d'asil hagi estat admesa a tràmit sigui de bon auguri per a les persones que busquen refugi l'any 2020.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article