20 anys de Vida Independent


Enguany se celebren els 20 anys de la creació del servei de Vida Independent de la Fundació Catalana Síndrome de Down (FCSD). Inicialment, el nom del servei va ser “Suport a la pròpia llar ‘Me'n vaig a casa’” i a través de la Generalitat de Catalunya es va estendre a tot el país.

Des de llavors, aquest servei fa possible que moltes persones en situació de discapacitat intel·lectual —i en especial les persones amb Síndrome de Down (SD)— es puguin independitzar de les seves respectives famílies.

Jo vaig tenir l'honor, fa vint anys, de ser una de les persones que va “estrenar” aquest servei. Fins aleshores havia viscut a casa els meus pares. La meva por era perquè no sabia si me'n sortiria. Aquesta por la vaig saber expressar al meu cercle de confiança. Em van donar suport i em vaig adaptar a viure de forma independent.

De la por a la confiança

En canvi, la meva mare no ho va encaixar massa bé quan li vaig dir que jo em volia independitzar. Ella es va escandalitzar i va fer-me les típiques preguntes fruit de la por que tenia ella.

La meva germana Katy se'n va anar als Estats Units a conèixer Jay Klein, referent mundial en la matèria, i que portava un programa de Vida Independent als Estats Units, amb l'objectiu de portar aquest programa a Catalunya. La Katy va fer venir en Klein a Catalunya per assistir a una reunió tècnica amb la Generalitat de Catalunya. La meva mare va tenir ocasió de parlar amb ell sobre les seves inquietuds. En aquella trobada, Klein li va preguntar com seria el meu futur el dia que ella faltés. Aquesta pregunta va fer que la meva mare es repensés la seva posició.

Un fet que va ajudar va ser quan als inicis de viure independent em vaig deixar les claus a dins de casa i em vaig espavilar jo solet amb el rebentaportes perquè obrís la porta. Quan li vaig explicar a la meva mare, aquella por es va transformar en confiança.

Una confiança que va fer que 20 anys després centenars de persones hagin pogut fer el pas de viure independent, com jo mateix vaig fer gràcies a la FCSD. Per molts anys, Vida Independent!

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article