La contribució del tercer sector social als Objectius de Desenvolupament Sostenible


Les evidències del risc de col·lapse per a la nostra vida, tal com la coneixem avui, són més presents que mai. Ens trobem en una nova era, caracteritzada per l’acceleració de les transformacions del planeta on, incontestablement, el protagonisme absolut el tenim els éssers humans. Hem desenvolupat un model socioeconòmic, insostenible i esgotat, que instaura inequitats socials arreu, que devora cada vegada més recursos que després malbarata, i que externalitza i llença en l’espai i en el temps tot allò que no sap resoldre bé (contamina, deteriora ecosistemes, redueix dràsticament la biodiversitat, exclou a milers de persones i comunitats, i crea desigualtats).

Necessitem, volem i projectem amb urgència un canvi dràstic de rumb per encarar un futur més just, més viable i que ens situï dins els límits ambientals del planeta. És ara que la humanitat encara el seu repte més gran. Enguany farà cinc anys que les Nacions Unides van adoptar l’Agenda 2030, que s’articula en 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), 169 fites imprescindibles a assolir per a l'any 2030 i un reguitzell d’indicadors i mecanismes de seguiment i avaluació. Enguany entrem a la dècada decisiva.

L’Agenda 2030 i els ODS són hereus dels Objectius del Mil·lenni (2000-2015), molt centrats en la reducció de la pobresa extrema en països en vies de desenvolupament. Tenen un nou enfocament notablement sistèmic i transformador i estan formulats amb un abast global i d’aplicació universal. L’Agenda 2030 esdevé un compromís clau per aconseguir superar amb èxit el repte que afrontem col·lectivament, un compromís amb les generacions futures i amb totes les persones del planeta, un compromís de tots els països, però també de totes les empreses, institucions, entitats, col·lectius i persones.

El tercer sector social i les seves entitats tenim un paper rellevant i actiu en l’assoliment dels 17 objectius i les 169 fites que exercim des de diferents rols; com a agents transformadors de primera línia d’acció, com a catalitzadors de la participació i de la sensibilització de la societat i com a motors de nous projectes i de propostes innovadores. Som protagonistes decisius pel que fem i el que som, però especialment també, per la mirada i enfocament que hi aportem. Mans, cor i ulls.

Som mans imprescindibles. Les entitats del tercer sector social desenvolupem, de manera central i prioritària, programes i projectes amb un gran impacte en les fites dels ODS. Programes especialment centrats en la lluita contra les desigualtats, en el treball amb col·lectius vulnerables, en la reducció de la pobresa o en la igualtat de gènere.

Som cor. Som nucli i motor de solucions concretes per a cada territori, amb innovacions constants en programes de cura vers les persones, amb molta experiència i estratègia acumulada per teixir aliances imprescindibles entre les esferes públiques, publico-privades i ciutadania.

Som cor que batega. Som un dels canals de comunicació principal de l’Agenda 2030 amb la ciutadania, gràcies a l'estret vincle que hi mantenim. Un canal que compleix la funció de sensibilització sobre el gran repte col·lectiu dels ODS, però que va més enllà, i que centra esforços a convertir aquesta sensibilització en empoderament ciutadà i en la implicació de la ciutadania en la construcció d’un món més just i sostenible.

Però també som ulls. Ulls que observen, que miren, que controlen i que exigeixen compliment. Des de la incidència política, tenim la funció d’ajudar a alienar els mateixos poders públics amb l’Agenda 2030, alertant dels riscos dels endarreriments en l’assoliment de fites, de la sovint desconnexió de la ciutadania, de cíniques rentades de cara i del no abordatge dels problemes d’arrel i de canvis profunds necessaris. I som ulls que aportem una mirada pròpia a l’Agenda 2030 que reforça i alhora complementa els seus principis.

L’Agenda 2030 està inspirada per cinc idees fonamentals: l’equilibri de totes les dimensions del desenvolupament sostenible (l’econòmica, la social i l’ambiental), el potencial transformador que tenen els ODS, el sentit d’urgència d’encarar els reptes i les amenaces, el caràcter indivisible de tots els ODS interconnectats entre ells i que s’han d’assolir en el seu conjunt sense renunciar-ne a cap, i el caràcter global i universal, que transcendeix la divisió tradicional entre regions i països, entre polítiques nacionals i internacionals, però també entre nord i sud.

La mirada del tercer sector social pot situar l’Agenda 2030 com a una oportunitat única per fer realitat els drets humans de totes les persones del món, des d’una gestió responsable dels límits del planeta. Els ODS i el sistema dels drets humans es reforcen mútuament. El plantejament dels Drets Humans aporta el caràcter vinculant dels seus principis, mentre que els ODS donen visibilitat als drets i evidencien la necessitat de construir un model social capaç de resoldre els riscos individuals i els reptes socials i ambientals que enfrontem.

Mirem l’Agenda com una oportunitat única per a l’equitat. El principi tan propi de “no deixar ningú enrere” esdevé cabdal en tots i cadascun dels ODS. L’Agenda2030 és una oportunitat per analitzar les desigualtats que genera el desenvolupament, corregir pràctiques que exclouen i resoldre el repartiment injust que obstaculitza el progrés, sempre des de processos que empoderen les persones.

Mirem l'Agenda com a una oportunitat per desmuntar la construcció social de la desigualtat de gènere i per generar una societat que doni valor a la cura de la vida i les persones. Mirem l’Agenda com a un ventall d’oportunitat per als drets de la infància i el rol dels joves com a ciutadans compromesos i actius. Mirem l’Agenda com a una oportunitat per fer valdre el potencial transformador de l’educació. Oberta, profunda, al llarg de la vida, centrada en valors, des del servei als altres, motivant, encoratjant i capacitant persones per actuar vers un món millor.

El tercer sector social som agents actius i no neutres en l’assoliment de l’Agenda 2030. Més que mai ens cal valorar la feina de les entitats i del Tercer Sector Social en l’assoliment dels ODS, però especialment, ens cal abanderar els Objectius i enfortir la nostra acció. Entrem a la dècada decisiva.

Fundesplai forma part del grup motor per al Pacte Nacional per a la implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible a Catalunya, aportant la mirada i l’acció del tercer sector social a l’Aliança 2030.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article