Les persones que compleixen mesures penals alternatives


Darrerament, he llegit el llibre Visc, i visc, i visc de la Maggie O'Farrell. Narra 17 històries, que ens fan reflexionar sobre el que hagués passat si, en un espai/temps precís, el protagonista hagués pres una decisió contrària a la que va escollir, o, com reaccionaria en un moment determinat, en un context determinat, un dia determinat; que hagués fet el protagonista un altre dia, en una altra situació diferent, sota un altre estat d'ànim distint del que tenia en aquell instant clau de la seva vida.

Són moltes les variables que incideixen en les situacions quotidianes,i són impredictibles, precisament també per això, per la quantitat de factors que incideixen i que estan fora del nostre control. Encara que pugui semblar inconnex, el llibre em va fer pensar en totes les persones que atenem a l'àrea de mesures penals alternatives, on treballo com a professional d'Intress.

Són persones penades. Se'ls posa aquesta etiqueta, penades. Potser aquestes persones, un dia diferent del que van delinquir no ho haguessin fet, o inclús en un altre horari, minut, o segon, qui ho sap!, i llavors, no serien persones penades, continuarien sent persones, i prou. Tots cometem errors, alguns estan penats i altres no, la línia és molt fina. I malgrat que alguns prenguin decisions que no són les correctes, sempre són persones. Així que jo les continuaré anomenant així.

A la província de Girona, el 31 de desembre de 2019 hi havia 893 persones (que no és poc) complint mesures penals alternatives. D'aquestes, 480 eren treballs en benefici a la comunitat i la resta obligacions, que són mesures que poden implicar l'assistència programes Formatius terapèutics per delictes lleus en Violència de Gènere, programes de deshabituació a les drogues o tractament mèdic per simptomatologia de salut mental, o mesures de seguretat o llibertat vigilada.

Sense ànim de minimitzar, justificar, ni banalitzar aquestes dades, i molt menys exculpar els delictes comesos, sí que em sembla que puc dir, pel que veig cada dia, que el verdader delicte, el delicte que s'amaga sota els crits, la gelosia, el conflicte conjugal, conduir sota efectes de l'alcohol, sense carnet de conduir, els furts, les baralles, etc. és l'estat ànim que genera l'actual sistema, i que, en gran part, acaba desencadenant aquestes situacions delictives.

Els conceptes de precarietat econòmica, amor romàntic, solitud, inestabilitat laboral, marginació per raó d'ètnia, gènere, etc. són alguns dels factors que sovint van relacionats a les persones que cada dia em trobo complint mesures penals alternatives. Es repeteixen, de forma escandalosa, situacions personals associades als anteriors indicadors, els quals originen que les persones que els viuen, en un moment donat, es desbordin emocionalment i acabin desenvolupant conductes i prenent decisions que són errònies amb conseqüències nefastes.

El que tots hauríem d'entendre, és que aquestes persones que sabem que per obligació judicial compleixen treballs en benefici a la comunitat, o participen en programes formatius de violència de gènere, o que realitzen tractaments per deshabituar-se de les drogues o de salut mental, podrien ser els nostres pares, o germans, o nosaltres mateixos; i per tant hauríem de reflexionar més en aquesta qüestió, i responsabilitzar-nos com a societat d'aquests delictes que es cometen cada dia.

Els equipaments de l'administració publica i entitats sense afany de lucre, com a institucions; i els treballadors d'aquests, com a membres professionals de la xarxa comunitària; han de poder donar sortida i acollir a aquestes persones que tenen l'obligació de realitzar alguna mesura penal alternativa, perquè puguin complir-la favorablement. Actualment a Girona hi ha 551 places on poder complir mesures penals alternatives. I si bé és una bona dada, aquesta encara podria ser més gran.

No val girar la cara i fer-se el distret, si volem una societat que reinsereixi més, l'execució penal a la comunitat ens implica a totes i tots. Tots, com a ciutadans, som partícips de les sinergies que es donen en el nostre entorn, amb les persones que interactuem. I en un moment donat, podem conèixer a alguna persona que està complint alguna mesura penal alternativa, i aquí és, on podem contribuir en el procés de canvi d'aquestes persones, oferint-los la nostra mirada més empàtica i la nostra actitud menys estigmatitzant.

Així doncs, podem ser més responsables, podem aprendre a no jutjar, podem actuar sense prejudicis, i integrar la visió més amorosa cap a les persones que estan complint mesures penals alternatives, i finalment, ens adonarem que el tòpic “pensa globalment, actua localment” acaba esdevenint la veritat més absoluta.

Les mesures penals alternatives, han de servir per reforçar el teixit associatiu i fomentar una societat més democràtica, en canvi, l'opció d'aplicar penes de presó per aquests tipus de delictes més lleus, només fa que anem cap a una societat encara més desproporcionada i retribucionista, incapaç d'abordar les problemàtiques que ella mateixa propicia.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article