Tota malaltia comença a l'intestí


"Tota malaltia comença a l'intestí" (Hipòcrates, fa 2.500 anys).

El segon cervell (eix cervell-intestí-microbiota) pot influir en el desenvolupament i funcionament del sistema nerviós central i en malalties relacionades. Una pertorbació en la microbiota intestinal i de la permeabilitat intestinal pot ser l'origen de molts trastorns somàtics: síndrome de l'intestí irritable, fibromiàlgia i síndrome de fatiga crònica i mentals, com la depressió i l'ansietat. Tota la medicina hauria de considerar-se psicosomàtica, en el sentit més estrictament neuroanatòmic, perquè el sistema nerviós central (cervell) i el sistema nerviós autònom (perifèric) estan en constant comunicació i el que li passi a un repercuteix de manera directa en l'altre.

Les patologies citades són molt freqüents, sobretot, entre les dones. I algunes es presenten alhora. Hi ha moltes persones que pateixen, per exemple, síndrome de l'intestí irritable o fibromiàlgia i ansietat i depressió. Fins a un 60% dels pacients amb síndrome d'intestí irritable poden presentar un trastorn mental associat, igual que pacients amb fibromiàlgia fins a un 30% o fatiga crònica en un 25%. No obstant això, l'etern dilema de “l'ou o la gallina” no ha estat dilucidat, és a dir, si s'inicia primer una depressió que posteriorment causarà una síndrome de l'intestí irritable o a l'inrevés. Avui dia, continuen sent malalties molt estigmatitzades i poc considerades dins del sistema de salut, però que generen enormes costos sanitaris i, sobretot, gran minvament de la qualitat de vida de les persones que les pateixen.

Per donar resposta a totes aquestes preguntes, el nostre projecte europeu H2020 DISCOvERIE, en el qual participen més de 19 centres de recerca d'Europa i els Estats Units, postula que aquests trastorns comparteixen els mateixos mecanismes cervell-intestinals alterats. És a dir, no és una casualitat que una persona pateixi diversos d'aquests trastorns alhora. Un dels objectius del projecte és resoldre si és primer “l'ou o la gallina” mitjançant el seguiment de fins a 500 pacients al llarg de tres anys. A causa de la incomprensió d'aquests trastorns, els tractaments tampoc són satisfactoris, ni per a metges ni per a pacients, cosa que genera altes taxes d'incompliment terapèutic. L'enfocament d'aquest projecte hauria de permetre'ns identificar biomarcadors de diagnòstic de malalties específiques com la síndrome de l'intestí irritable o la depressió, i desenvolupar més estratègies predictives i terapèutiques noves i eficients.

Nosaltres ja hem posat el nostre gra de sorra a generar un canvi. DISCOvERIE està coordinat pel Dr. Javier Santos, facultatiu de la Unitat de Gastroenterologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i investigador principal del grup de Fisiologia i Fisiopatologia Digestiva del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) i pel Dr. Josep Antoni Ramos-Quiroga, cap del Servei de Psiquiatria de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i investigador principal del grup de Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions del VHIR, i s'ha posat en marxa també gràcies a professionals com la Dra. María Vicario o la Dra. Marta Ribasés. Així mateix comptarà amb la col·laboració de metges especialistes en el maneig de pacients amb fibromiàlgia i síndrome de fatiga crònica de Vall d'Hebron.

Creiem que la medicina del segle XXI ha d'acabar amb el dualisme cos-ment mitjançant plantejaments, tant des de la recerca com en l'àmbit assistencial, més sistèmics, més holístics i més personalitzats.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article