Zooom: una iniciativa pels videojocs inclusius


Què us ve al cap quan penseu en els videojocs? I en l'accessibilitat? Heu pensat alguna vegada si els dos conceptes poden anar units?

El món dels videojocs ha experimentat una gran evolució amb les noves tecnologies i en les formes de jugar. No només les consoles i els seus jocs, també ordinadors, mòbils, tauletes, espais de realitat virtual. Però en general tots ells donen l'esquena a l'heterogeni grup de les persones amb diversitat funcional, apostant per la comercialitat i fent-los injugables per a ells.

Al CCCB hi trobem una iniciativa: l'espai ZOOOM. Un espai que aporta una nova forma d'experimentar els videojocs, trencant amb els tòpics i demostrant que no tots els videojocs han de ser homogenis (disparar, aventures, curses), sinó que es poden crear videojocs inclusius, adequats a tota mena de persones i on et pots endinsar de forma relaxada i sense limitacions per la teva diversitat. ZOOOM disposa d'una selecció de videojocs que volen trencar amb els estereotips que encara trobem, com els jocs masclistes, híper-sexualitats, violents, altament competitius, visualment estressants,... aportant jocs divertits, emocionants i igualitaris.

Malauradament videojocs, diversitat funcional i accessibilitat encara no van units, els videojocs no es dissenyen per englobar aquest col·lectiu de persones, creant-se un sentiment d'exclusió i desinterès per aquest tipus d'oci. Motius com que els comandaments no es poden controlar amb una sola mà, que has de polsar molts botons a la vegada, que les velocitats de reacció estan pensades per a super-jugadors, que alguns jocs encara no tinguin subtítols de diàlegs o l'entorn de sorolls...,. provoquen que per a persones amb diversitat funcional sigui un món inaccessible.

Quan parlem de videojocs accessibles no hem de pensar que només es beneficiaran les persones amb diversitat funcional, sinó també altres que rebutgen els videojocs per les connotacions mencionades si poden afegir i haurem contribuït a crear videojocs per a tothom, sense exclusions.

Vaig tenir el plaer de visitar i interactuar a l'espai ZOOOM, tant des de la perspectiva de jugadora com des de la perspectiva de persona amb diversitat funcional i la meva impressió és que la forma d'apropar al jugador a un altre tipus d'experiència és realment fascinant.

Ja hem dit que els videojocs accessibles són una tasca a desenvolupar, però l'espai ZOOOM ofereix una primera perspectiva i permet a la persona poder endinsar-se en els jocs: a partir de la immersió amb sons i la seva tranquil·litat, jocs amb pantalles tàctils, companyonia, cooperació, igualtat de condicions,... Una persona amb diversitat funcional pot jugar amb videojocs tàctils (es pot jugar amb una sola mà), diferents nivells de dificultat, jocs on has de polsar només un o dos botons i en alguns t'indica quins i t'ajuda perquè el jugador pugui jugar a la seva, entre altres avenços i millores.

En els videojocs online els jugadors no es coneixen, només es té en compte que els agrada jugar i aconseguir els objectius del joc. No pensen que poder darrere hi ha una persona amb alguna diversitat funcional i la persona amb diversitat funcional s'oblida per una estona de la seva situació. L'espai ZOOOM és semblant, vol oferir als jugadors poder jugar, que entre ells es coneguin, igualar i democratitzar els videojocs, trencant estereotips i que darrere hi pot haver qualsevol persona, amb o sense diversitat funcional.

ZOOOM està dissenyat per a ser inclusiu, facilitant el joc entre persones diverses. També vol promoure la trobada i relació a partir de jocs tranquils, tàctils, de col·laboració, de reflexió, intuïtius. Aquestes formes de jugar fan que sigui un espai adequat per a persones amb varietat de diversitats funcionals, en alguns casos no cal utilitzar comandaments, altres són experiències de joc que no requereixen habilitats motrius fines, o d'altres visualment i sonorament permeten l'accés a persones amb diversitat auditiva i visual.

Per una bona relació entre videojocs i accessibilitat encara queda un llarg recorregut, no serà fàcil crear videojocs per a tothom, s'han de trencar els prejudicis de què les persones amb diversitat funcional no poden jugar i s'han de crear videojocs per arribar al màxim nombre de persones. ZOOOM ofereix un tast d'aquesta unió de conceptes, per a poder endinsar a tothom en el fascinant món dels videojocs.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Josep A. Torrente Berga
1.

Magnífic article de la Alina Ribes, en ell descobreixo aspectes de la vida quotidiana a la que no fem molt de cas, iniciatives com zooom haurien de ser una constant en tots els àmbits de la nostra societat. Esperem mes iniciatives com aquestes, hem faig seguidor així mateix de tots els excel·lents articles de la Alina Ribes. Felicitats.

  • 5
  • 0

Comenta aquest article