Les sis idees psicològiques clau per suportar millor el confinament


El confinament implantat arreu del país a causa de la pandèmia actual no només ha transformat la vida als carrers i als llocs de treball; també ha tingut un impacte psicològic a dins de les llars, fenomen que cal saber gestionar. Com fer-ho? Comparteixo algunes de les principals claus psicològiques per a gestionar el confinament. Són hàbits senzills per a prevenir l'aparició de malestar psicològic durant els dies de confinament a casa.

1. Fer exercici

No és només una qüestió de mantenir-se en forma: fer exercici té efectes psicològics que ens afecten fins i tot a llarg termini. De fet, l'exercici moderat de tipus aeròbic protegeix de l'ansietat i la depressió, fenòmens que poden sorgir més fàcilment si mantenim un estil de vida sedentari. Per a mantenir-se actiu no cal sortir de casa; a Internet existeixen molts recursos útils per a fer-ho sense lesionar-se i sense necessitat de tenir molts materials de gimnàs. Així doncs, cal fer exercici adaptat a l'edat i condició física de cada persona.

2. Establir horaris clars

Durant els dies de confinament a la llar, les persones que necessitin recórrer al teletreball per primer cop poden veure alterats els seus horaris, ja que la línia entre la seva vida professional i la seva vida privada es fa menys clara. Per a compensar això, és important crear i seguir horaris definits.

El més recomanable és crear petits hàbits-rituals que marquin l'inici i el final dels principals moments del dia. Per exemple, fer un cafè entre les 9:15 i les 9:20 que marqui l'inici de la jornada de treball, fer mitja hora d'exercici a les 12, etc.

A més, gràcies a les investigacions dels psicòlegs Peter Gollwitzer i Verónika Brandstatter sabem que, si especifiquem de manera clara el context en el qual tindran lloc els nous hàbits que volem implantar al nostre dia a dia, tindrem més possibilitats de dur-los a la pràctica. Per això, com més clares siguin les situacions en què durem a terme aquestes activitats, millor, ja que estarem més predisposats a seguir aquestes pautes. Per exemple, el millor és no limitar-se a pensar “a les 10 començo a treballar”, sinó “a les 10 m'hauré assegut a la cadira de l'estudi, just després de fer el cafè”. Si cal, es pot recórrer a fixar en un suro de la paret anotacions d'aquesta mena, com a recordatori.

3. Aprendre a gestionar l'ansietat

En una situació de confinament i de bombardeig mediàtic amb notícies sobre la pandèmia, és normal que l'ansietat ens rondi més que de costum. Què fer davant d'aquest problema?

Miguel Ángel Rizaldos, considerat un dels millors psicòlegs de Madrid, comenta que, quan intentem gestionar l'ansietat, concentrar-se en intentar evitar els pensaments que ens produeixen temor o angoixa és un error, ja que això només ens fa més vulnerables i agreuja el problema. El motiu és que l'ansietat s'alimenta d'aquesta anticipació de les sensacions desagradables (en aquest cas, sensacions desagradables produïdes per pensaments angoixants, que estarem afavorint sense saber-ho).

Per tant, la clau està en saber conviure amb el malestar que ens produeix l'ansietat, de manera que a poc a poc anem deixant de considerar-la com allò que ha d'atraure constantment el nostre focus d'atenció. No hem d'intentar reprimir-la, sinó transformar-la en una sensació més, de les moltes que podem experimentar si prenem atenció a tot el que passa al nostre cos i al nostre voltant.

4. Dormir les hores suficients

Dormir bé és fonamental, i malauradament el canvi d'hàbits fruit del confinament pot exposar-nos més a la falta de son. Si no descansem suficientment, no només ens sentirem pitjor, a més, serem més propensos a desenvolupar alteracions psicològiques a mitjà i llarg termini, i en cas de treballar, rendirem pitjor, fent que la situació es compliqui i generi una acumulació de problemes.

5. Dedicar-se a passatemps

Cal donar-li una treva a la nostra ment: no és sa mantenir-se sempre pendent del que passi al nostre voltant, sigui en el context professional o en el context social amb l'evolució de la pandèmia. Si no deixem anar els nostres pensaments, és fàcil que entrem en un bucle psicològic, en el qual sempre estem pendents de les mateixes idees i imatges mentals: gent a l'hospital, contagis, etc.

Ja hem vist que una activitat que ajuda a combatre aquest cercle viciós de pensaments angoixant és l'exercici. Tot i això, hi han moltes més activitat que poden estimular-nos prou per a permetre que desconnectem durant una estona: llegir, practicar Mindfulness, pintar, etc. És important no prendre's aquests moments com una pèrdua de temps que podria haver estat invertit en quelcom “productiu”, perquè els passatemps tenen valor en si mateixos.

6. Mantenir el contacte amb la resta

Per molt que el confinament a la llar sigui obligatori, en l'època d'Internet i de les xarxes socials això no és excusa per a aïllar-se socialment. La bona salut mental no és un fenomen individual, sinó que també es construeix col·lectivament.

Per això és recomanable no deixar de parlar amb amics, familiars i coneguts: sol ser una manera de posar les coses en perspectiva, fins i tot aquelles que més ens preocupen, i de passada afavorim que la resta de persones també tinguin la possibilitat d'expressar com se senten i de demanar favors si ho necessiten, reforçant aquest ambient d'ajuda mútua.

Esperem que amb aquests breus però pràctics consells puguis gestionar millor aquests dies d'incertesa.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article