La creativitat en temps de Covid-19


“Què seria de la vida, 
si no tinguéssim el valor
d'intentar una cosa nova?”

Vincent Van Gogh

Aquesta pandèmia global ens ha obligat a canviar la nostra perspectiva de la quotidianitat i a reinventar-nos. La nostra vida ha traspassat una dimensió diferent i inquietantment desconeguda. Més que mai ens adonem de cada esquerda de la paret de casa i per fi ens reconeixem en descobrir aspectes que ni coneixíem. La vulnerabilitat i la por s'han instal·lat als carrers, els mateixos dels quals hem hagut de fugir.

El coronavirus ens ha posat a prova. Però, en conseqüència, sí que hem tingut el coratge de seguir endavant, en un temps en el qual la inquietud regna, donant valor a les accions que abans semblaven petites, però que ara són immenses. De la mateixa manera, també ens adonem que som creatius; molt creatius.

Som conscients que l'art ens obre mons imaginaris, ens ajuda a ser més positius, creatius, comunicatius, segurs... I això ens reconforta, ens calma i ens enforteix. D'aquesta manera, ens mantenim en forma reforçant el nostre raonament, alhora que l'atenció, la memòria, la motivació i la concentració. El moviment creatiu afavoreix un nivell intel·lectual i emocional òptim. Les múltiples disciplines artístiques, per molt diferents que siguin entre si, tenen un denominador comú: busquen expressar i comunicar. L'art és tan potent que instaura ponts que connecten les persones.

L'art, abans de ser una activitat artística tal com és coneguda en l'actualitat, va ser una manera d'expressar-se i alliberar-se. Els homes sedentaris de la prehistòria plasmaven les seves experiències en les parets de les cavernes per a les futures generacions. Segles després, la creativitat, a part de servir per expressar i construir magnífics edificis, escultures, etc. es va utilitzar com a via de fuita a moltes situacions límit o complexes com la de l'escriptor Miguel de Cervantes. Segons alguns crítics de literatura, va idear i va començar la seva famosa novel·la El Quijote de la Mancha, quan va estar presoner a Sevilla per presumpte frau econòmic com a recaptador d'impostos. Oscar Wilde va veure néixer la seva obra epistolar De Profundis, estant empresonat. L'art de modelar petites figures de fang va ser una evasió per a l'escultora Camille Claudel, que va estar tancada en un manicomi durant els últims trenta anys de la seva vida. Ana Frank va escriure el seu icònic diari quan estava amagada amb la seva família a Amsterdam. Els presoners en els camps de concentració nazi, jugant-se la vida, també van plasmar dibuixos i pintures sobre la quotidianitat del seu confinament.

Actualment, amb la pandèmia de la Covid-19 i com explicava abans, comprovem l'extraordinària capacitat de reacció i solidaritat que té la nostra societat. Pel que fa a l'àmbit cultural, la resposta va ser gairebé immediata. Grans museus del món van concedir visites guiades online, algunes editorials i escriptors van posar llibres electrònics gratuïts. El cas de l'escriptor Eloy Moreno que, via history, ha narrat alguns dels seus contes. El concert, La Gira es queda a casa, del cantant Alejandro Sanz, va ser una de les primeres actuacions; més endavant, molts cantants van seguir a Sanz per a obsequiar-nos amb el seu art casolà.

El món del teatre ens obsequia amb les seves obres a través de la xarxa. Algunes orquestres senceres ens regalen les més precioses peces tocant sincronitzadament, cada músic, via Skype. No ens oblidem de la gent anònima que des dels seus balcons ens amenitzen amb els seus dots musicals. Des d'un d'aquests balcons, va ressorgir la mítica cançó de finals de la dècada dels 80, Resistiré, del Duo Dinámico, per a abanderar-se com a emblema en temps de la Covid-19. Compositors com Vanessa Martín, Alejandro Sanz, Pablo Alborán o Coque Malla són alguns dels quals han escrit peces estant confinats. L'acció de la cantant Luz Casal va sorprendre a tots. Malgrat que no sigui gens cultural, és bonic recordar que ella es posa a xerrar per telèfon amb pacients que estan en quarantena. L'escultor Lorenzo Quinn que ha dedicat el seu treball escultòric bellíssim a les dones confinades amb el seu maltractador.

Aquest torrent de creativitat en temps de la Covid-19 no solucionarà el gravíssim problema de la pandèmia a escala global, però el que sí que sabem és que el talent sempre ens acompanyarà en els moments difícils.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article