L’impacte de la Covid-19 en la vida dels gossos


Els gossos, com a membres de la societat en què vivim, també estan patint la crisi de la Covid-19. Molt s’ha parlat dels gossos en aquestes setmanes que portem de confinament i de pandèmia. Han sigut motiu de queixa, de comparacions absurdes, de menyspreus, tractats com a objectes per guanyar diners llogant-los per a passejos i com a subjectes d’enveja fins i tot... Diguem-ho clar, els gossos també estan patint el confinament i també patiran el desconfinament.

La ràpida situació de confinament va comportar un gran canvi sobtat en la societat i, per tant, en la vida dels gossos, tant dels que conviuen amb família, com d’aquells que viuen en protectores, refugis, etc. Aquests últims veient augmentada la seva situació de precarietat i vulnerabilitat i de perllongament de la situació en què la viuen a causa de la prohibició d’adopcions durant l’estat d’alarma —normal si tenim en compte les idees d’alguns—. També hi ha hagut un augment d’ingressos nous de gossos a les protectores, a causa de la mort de persones per la Covid-19 i que no tenien més xarxa familiar o bé els familiars no volien o podien fer-se càrrec del gos, etc.

Quant als gossos que conviuen en família, van passar de no veure i compartir moltes hores al dia amb la família humana, a compartir les 24 h del dia, amb la família al complert —sens dubte el desig complert de qualsevol gos—. Però segurament amb molta dificultat per a ells, per poder entendre que passava d’un dia per l’altre. Si per a nosaltres ja va suposar un canvi important (i en certa manera ja ho podíem preveure), imagineu-vos per un gos, que no té forma de saber que això podia passar. Per tant, va ser un canvi que per a molts gossos va suposar una certa desestabilització a escala de relació i emocional.

També hem de posar sobre paper, i les diferents administracions hauran de posar-se les piles, sobre els maltractaments a les llars. És molt probable que hagin augmentat els casos de maltractaments a gossos, de la mateixa manera que han augmentat els maltractaments de violència de gènere.

Un altre aspecte en el qual s’ha vist afectada la seva vida és un element compartit amb nosaltres en aquesta crisi i no és altra que la necessitat de relacionar-se. En la seva majoria els gossos, d’un dia per l’altre han deixat de relacionar-se amb els seus iguals d’una manera normalitzada, a causa de l’estat d’alarma.

Ara, en les diferents fases del desconfinament, haurem de tenir molt present aquest aspecte de socialització i la de quedar-se sol a casa. Tinguem present, que en mesura del possible, haurem de fer-ho d’una manera progressiva i lenta, perquè els gossos es vagin adaptant a la seva vida “normalitzada”.

Aquesta crisi ha portat i portarà molts aspectes negatius, molt dolor i patiment, però alhora com tota crisi, també ha portat oportunitats. Quant als gossos, ha portat oportunitats per poder treballar certes problemàtiques de comportament com, per exemple, aquelles que són conseqüència de no haver pogut elaborar les primeres etapes del desenvolupament, que tan i tan importants són per al procés evolutiu i maduratiu a escala psicològica, emocional i relacional de qualsevol mamífer. Encara som a temps de poder treballar-les durant les setmanes que queden.

D’aquesta crisi podem treure molts aprenentatges en relació amb la nostra convivència amb els gossos, el seu comportament i també sobre la nostra relació desproporcionada, desordenada i massa vegades dolenta amb la natura.

Els gossos valoren molt compartir. El simple fet d’estar en família, amb el grup, per a ells, és essencial, de molta importància. Aquesta crisi ens està fent valorar justament les petites coses de la vida, els vincles familiars, d’amistat, de parella, el fet de parlar, el fet de mirar als ulls, el fet d’escoltar... el fet de viure en el present, anar cap a endins, cap a la introspecció que ens porta al desenvolupament com a individus. I això els gossos ho tenen, i molt. Les persones i famílies que convivim amb ells ara tenim una gran oportunitat, no només de poder ajudar-los en les diverses dificultats de comportament que puguin tenir, sinó també a observar-los, a aprendre a comunicar-nos millor amb ells i a valorar l’essencial de la vida... Els gossos porten milers d’anys mostrant-nos aquest camí i potser ara és el moment d’escoltar-los una mica i aprendre d’ells.

Encara ens queda molt per aprendre dels gossos.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article