Som part de la solució


Després de dos mesos convivint amb la Covid-19, les entitats socials hem inclòs en el nostre vocabulari quotidià paraules que fins fa poc no ens eren pròpies, com les fases de desconfinament, mesures de distanciament i EPI, entre moltes altres. Alhora, hem incorporat a marxes forçades metodologies tecnològiques fins ara poc habituals en el nostre dia a dia. Quants de nosaltres no hem après a utilitzar webinars, a fer videoconferències en múltiples plataformes, o a optimitzar totes les possibilitats de les xarxes socials? Hem estat capaços de reinventar-nos i adaptar-nos a la situació, amb el compromís de sempre: arribar als infants, joves i famílies més vulnerables.

Després de dos mesos de pandèmia, coneixem una sèrie de situacions que ens fan preveure que la crisi sanitària més gran que hem viscut en dues generacions va pel camí de convertir-se en una crisi social en lletres majúscules. No tots els confinaments són iguals i, com moltes veus expertes afirmen, plou sobre mullat: els habitatges poc dignes, la manca d’ingressos i la pèrdua del lloc de treball, entre d’altres, generen situacions de vulnerabilitat com la sobrecàrrega emocional i de treball en les dones, especialment en famílies nombroses o monoparentals, l’agreujament de dinàmiques familiars conflictives fruit de l’estrès i l’aïllament, la manca de recursos digitals per al seguiment escolar a distància, i la desorganització d’hàbits i rutines, entre altres necessitats bàsiques no cobertes.

Després de dos mesos de confinament, iniciem una desescalada progressiva i, de retruc, augmenten les pors i les desconfiances. Com a entitat de territori i de proximitat, a la Fundació Idea tenim clar que cal una aposta clara en quatre direccions:

Prevenció, tenint presents les necessitats que trobarem en un futur immediat i com caldrà respondre-hi. No podem posar el remei més endavant, no podem arribar tard. Hem de planificar i actuar ara.

Solucions en clau d’infància, garantint els temps i espais que necessiten tots els nostres infants per créixer: l’escola, el lleure, la relació amb els altres, la descoberta i vivències positives.

Respostes en clau de gènere, apostant per combatre les desigualtats, afavorint l’apoderament i la incorporació social i laboral de la dona, i fent valdre les cures.

L’essència de la comunitat, recosint vincles, recuperant la confiança en els altres, reconeixent la necessitat d’estar connectats, de ser acceptats i compresos, d’ajudar-nos, de formar part de la comunitat.

Després de dos mesos de confinament, tenim més clar que mai que, com a entitats de territori i de proximitat que coneixem els nostres barris, som part de la solució. Aquest és el nostre valor afegit: el compromís per a la igualtat d’oportunitats. Però no ho farem sols. Cal una aposta clara per part de totes les parts implicades: administracions, comunitat educativa, entitats, associacions i ciutadania. Cal un lideratge clar i un compromís compartit, amb les mesures de seguretat que siguin necessàries i que alhora garanteixin la dignitat i la justícia social de tots els infants, joves i famílies. Aquesta aposta ha d’anar acompanyada d’inversió i recursos per garantir-los tots els drets, sense oblidar ningú pel camí. És el moment de sumar i treballar plegats.

Després de dos mesos tancats a casa, no ens podem permetre limitar-nos a les bones intencions, aplicar mesures confuses o pretendre arribar a tot amb els mateixos recursos. No podem acceptar mesures inassolibles o irreals: com es pot jugar a dos metres? Com podem fer més amb els mateixos recursos? Com acompanyem i fem arribar l’afecte amb garanties? Aquí és on tots tenim la responsabilitat compartida de generar espais segurs, de treballar per garantir la igualtat d’oportunitats i els drets de tots els infants, joves i famílies, sense deixar ningú enrere.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article