Arriba l'estiu més especial per als infants


El lleure educatiu és un Dret de l'Infant, en majúscules, rotund i sense excepcions. Però no tenim cap dubte que en aquest context de la Covid-19, esdevé més cabdal que mai.

Després de setmanes de tancament i de la intensitat de les experiències viscudes d'aquests dies, els infants necessiten vitalment espais de retrobament, necessiten recuperar l'apropament social amb els iguals, fora de casa, amb espais d'aventures, confidències, jocs i somnis, en experiències on esdevenen els protagonistes sense intermediaris.

Sí, reivindiquem “l'apropament social” en lloc del concepte enverinat de “distanciament social” que sembla imposar-se popularment als mitjans de comunicació per referir-se a la “distància física de separació”. La distància social és la que evidencia que no tots els infants gaudeixen de les mateixes oportunitats educatives. I precisament l'educació en el lleure sorgeix com a antídot per a compensar aquestes desigualtats que s'han fet més paleses al llarg del confinament i en famílies especialment vulnerables. Per això reivindiquem un suport massiu de les administracions en garantir l'accés universal a les activitats d'estiu, perquè amb la Covid-19, tota la infància ha esdevingut més vulnerable.

Les monitores i els monitors s'han format per acollir i acompanyar emocionalment els infants. No, no farem teràpia (no patiu per l'intrusisme professional). Però les activitats d'estiu s'estan convertint en la primera experiència globalitzadora per a compartir les angoixes, la tristesa viscuda, les pèrdues de persones però també de llibertats, les enyorances... I amb contes, amb jocs, amb dinàmiques individuals i de grup, es miraran d'explicitar-les i canalitzar-les cap al vincle amb els altres.

I la por, la por a sortir, a estar amb altres... La por és una emoció adaptativa que ens avisa dels perills i que de ben segur que els infants tenen més present que mai. Assumim el repte d'ajudar als infants a comprendre-la, a identificar-la, i a prendre mesures proporcionades que ens protegeixin, evitant alimentar angoixes excessives i aprenent a tolerar cert grau d'incertesa. Se'ns planteja el repte majúscul d'aprendre a viure i conviure sense un temor excessiu a l'altre i a l'entorn.

Fundesplai ha realitzat un procés participatiu amb un miler d'infants, per a considerar la seva veu i els seus desitjos de cara a planificar les activitats d'estiu més especials que mai. I els resultats són clars: els infants volen gaudir del contacte amb els altres, i reivindiquen la natura com a espai de joc, l'aigua com a escenari de les rialles i la solidaritat com a projectes on sentir-se realitzats.

Per a molts infants de molts barris de les nostres ciutats, el dèficit de natura és ja un fet massa habitual. Les activitats d'estiu són una oportunitat per a possibilitar el contacte amb l'entorn natural, reconnectar amb la natura, descobrir-la sensorialment, ja sigui en les excursions de les colònies, les nits de bivac, o les activitats dels casals que prioritzaran els parcs urbans en lloc dels patis de centres. I des dels camps de treball de recuperació de l'entorn natural, o dels projectes solidaris de servei a la comunitat que es desenvoluparan des de molts casals, els infants i joves posaran nom i cara a la solidaritat vers els altres, reivindicant que ells també són els protagonistes a l'hora de construir un món millor després de la Covid-19, i que no els podem deixar al marge, quan les necessitats socials i les emergències són més presents que mai.

I tot això, imaginant unes activitats que a més a més, fent èmfasis en els gestos de barrera i de precaució davant la Cocid-19, s'adeqüen tot incorporant mesures organitzatives, personals i col·lectives d'higiene i prevenció. El treball de nous hàbits, de presa de consciència, fet des de la participació dels infants, ajudarà a la interiorització de noves pautes a la seva vida quotidiana, molt més enllà de les mateixes activitats d'estiu, i que de ben segur que seran molt útils per utilitzar-los diàriament per evitar la transmissió d'altres malalties periòdiques com la grip o la gastroenteritis...

Els equips de monitors i monitores estan treballant des de fa dies per tot això i més. Sortejant les quantitats de nous protocols, contradiccions, pedres, tanques i pors. I organitzant unes activitats imprescindibles, fent possible l'equilibri entre la prevenció de riscos i la funció educativa i de cura de l'acompanyament emocional de les activitats de lleure. Sabent-nos a més, que l'experiència organitzativa d'aquest estiu esdevindrà cabdal en l'organització social que esdevindrà a partir de la tardor. Des de sempre, el nostre reconeixement. Que l'estiu sigui màgic, compromès i ple d'aventures. Fem-lo possible.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article