Una victòria de les dones gitanes


Vaig conèixer la notícia aquest juliol durant el cicle de conferències titulat ‘Los medios de comunicación ante la discriminación y los delitos de odio’, organitzat per la Federació d'Associacions de Dones Gitanes Kamira. Les dones gitanes d'origen romanès que el març de 2016 van ser víctimes d'una vergonyosa humiliació pública a Madrid per uns aficionats del club de futbol PSV Eindhoven han guanyat la batalla judicial. Tot i que el judici encara no s'ha celebrat, els acusats han reconegut el delicte i accepten una pena de multa i inhabilitació, a més de comprometre's a pagar una indemnització a les víctimes per danys morals. Segons l'advocada i presidenta de Kamira, Carmen Santiago Reyes, l'acord entre les parts fa preveure que el jutjat dictarà una sentència de conformitat i que els autors dels fets s'hauran de disculpar de manera pública.

Aquest lamentable delicte d'incitació a l'odi, agreujat amb motivacions racistes, va passar el 15 de març de 2016. Aquell dia molts seguidors del PSV Eindhoven es van desplaçar fins a la capital d'Espanya per animar el seu equip, que s'havia d'enfrontar a l'Atlético de Madrid. Un grup d'aficionats, que havien estat bevent alcohol durant les hores prèvies al partit, van decidir distreure's fent burla d'unes dones que demanaven almoina a la Plaza Mayor. El diari ‘El País’ va publicar un vídeo, gravat per alumnes de l'Escola de Periodisme d'aquest mitjà, que deixava constància del succeït.

La plaça era plena de gent, feia un sol esplèndid i hi havia molts turistes i visitants. Per passar l'estona i amb total menyspreu, alguns homes van començar a fer escarni de les dones gitanes que demanaven caritat. Com se'n reien d'elles? Els tiraven monedes de cinc cèntims per terra, talment com si fossin animals. Ho feien amb una actitud tan vexatòria, que fins i tot van llençar trossets de pa, llaunes i una poma podrida. El joc vil i pervers consistia a fer mofa d'elles perquè s'haguessin d'ajupir per recollir els diners. Però amb això no en tenien prou per divertir-se. Van exigir a les gitanes que s'agenollessin, que cantessin, ballessin i fessin flexions si volien rebre la suposada compensació econòmica, sempre irrisòria. Mentrestant, els vexadors proferien càntics a l'estil taurí: “Olé! Olé!”. Els diàlegs enregistrats en el vídeo palesen l'actitud discriminatòria. Amb la cervesa a la mà, la bufanda del seu equip penjada al coll, ulleres de sol i posat fatxenda, van ofendre la dignitat d'unes persones indefenses, en situació de mendicitat.

―“Si et dono aquesta moneda, marxaràs?”, preguntava un noi amb to xenòfob.

—“Apa, marxa! Ves-te'n!”

I d'altres corejaven burles o reien i reien.

―“No travesseu la frontera!”, cridaven.

El jove Gabriël De Jon, de 28 anys, va arribar a mostrar un bitllet de cinc euros per simular que els hi volia donar. Però abans que ningú el pogués agafar, va encendre'l i després de calar-hi foc, va llençar-lo a terra. Els altres acusats són Adrianus Cornelius Soetens, de 25 anys, Jorn Johannes Andreas Nicolaas Gilsing, de 46 anys i Leon Johannes Maria Van Den Elzen, de 34 anys. Com que la legislació dels Països Baixos no permet que declarin per videoconferència, caldrà que es desplacin a Madrid el 15 de setembre, data del judici.

És cert que algun vianant va recriminar el comportament racista dels fanàtics futboleros, però també que va rebre xiulets de desaprovació general. En fi..., tot va ser trist i patètic. Per sort, al final es farà justícia. També m'ha alegrat molt constatar que la feina d'uns estudiants-reporters, que van saber estar atents per copsar la notícia, hagi servit de tant. Sens dubte, les dones gitanes humiliades a Madrid es mereixien guanyar aquest plet. Elles no es van personar al jutjat, però sí que ho va fer la Federació d'Associacions de Dones Gitanes Kamira com a acció popular.

Les dones gitanes han aconseguit que una colla de mascles racistes impresentables hagin de demanar perdó. El triomf de les dones gitanes és un triomf per un món millor. És una victòria dels drets humans. Així ho vaig viure i sentir el passat 8 de juliol durant la taula rodona ‘Mecanismos reguladores de la información responsable. Análisis de publicaciones sobre la comunidad gitana’, en què vaig participar com a ponent. Tot, dins d'un projecte organitzat per Kamira amb finançament de la Unió Europea, i amb la col·laboració de la Plataforma Khetané, la Fundació Pere Closa i el programa Rromani Pativ. Moltes felicitats als seus impulsors, que s'han preocupat de defensar les més vulnerables: pobres, d'ètnia gitana, d'origen romanès i dones.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article