Una visió de la gestió de la Covid-19 al Marroc


El Marroc, com gran part del món, ha patit els efectes de la pandèmia de la Covid-19 aquests últims mesos. Ha estat una situació difícil que ha desestabilitzat el precari equilibri en què viuen milers de persones, afectant la societat en totes les seves esferes: l'econòmica, la social i la política.

El personal sanitari marroquí, tant civil com militar, ha mostrat un alt compromís per salvaguardar les vides de les persones més vulnerables i les institucions de l'estat han prioritzat la salut dels seus habitants, convertint la lluita contra el virus en un assumpte d'estat, llançant diverses iniciatives i promovent lleis de manera immediata, amb la finalitat de pal·liar efectes encara pitjors en la ciutadania. Marroc, va ser un dels primers països que va tancar les fronteres i va emetre una ordre urgent amb el compromís de salvaguardar els col·lectius més vulnerables a través d'un fons d'urgència social, imprescindible davant del tancament de qualsevol activitat no essencial.

Des del 2014, la Fundació Utopia està treballant ininterrompudament al Marroc, col·laborant amb l'organització civil i les administracions locals del país nord-africà amb qui ens uneix història i veïnatge. La tasca de cooperació al desenvolupament que promou la nostra entitat està centrada en aquests moments en la zona Fez-Meknés, on, és important destacar, la societat civil ha respost de manera participativa i solidària, creant grups de suport i col·lectius veïnals actius per protegir a les persones que més ho han necessitat.

La contrapart al territori amb qui ens uneix una llarga trajectòria d'entesa i col·laboració, ha estat una de les entitats que ha participat activament en la resposta imminent. L'Associació Moultaka (Joves pel Desenvolupament) es va organitzar, reestructurant la seva tasca habitual, per tal de distribuir aliments i articles de primera necessitat, als veïns i veïnes greument afectades per la parada forçosa, i fent campanya de sensibilització i coneixement de la realitat a tothom que es troba aïllat i té diferents problemàtiques afegides.

Totes les organitzacions i ONG del territori van aturar també, durant la part més dura del confinament, les seves tasques habituals, reconvertint-se i essent motores i facilitadores de l'atenció més directa. L'Associació Moultaka es va trobar en la tessitura de suspendre els projectes Incuba i l'Altra Riba temporalment, donat que no hi havia una fórmula viable per seguir formant a les persones beneficiàries, donat que la majoria provenen d'entorns molt fràgils, i amb seriosos problemes per accedir a la tecnologia digital.

En els moments actuals, el jovent i les famílies que atenem es troben ocupats i preocupades per tal de trobar una sortida a la greu precarietat econòmica en la qual es veuen immerses. La majoria de les famílies vivien fins ara gràcies a l'economia no formal, sense cap cobertura sanitària o prestació.

En un moment com aquest és urgent i impostergable la tasca imprescindible d'entitats socials del territori, amb el suport de les organitzacions de cooperació al desenvolupament i unides a una política pública marroquí de defensa dels col·lectius més vulnerables.

Dones, infants i adolescents, persones amb diversitat funcional i famílies monoparentals són les principals víctimes dels efectes col·laterals de l'emergència sanitària. Hem d'allargar la mà, donar suport, estar al seu costat en la mesura de les nostres possibilitats, posant èmfasi en la nostra missió i valors: proposar, treballar i no deixar-se vèncer davant les desigualtats en aquest món, amb la mirada posada en la justícia social. I ser més que mai, una comunitat global unida amb un únic objectiu: que ningú quedi enrere.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article