Després de la pandèmia, què passa amb la salut mental a la comunitat?


La situació de pandèmia per la Covid-19 està posant sobre la taula la importància d’atendre i tenir cura de la nostra salut mental en tota la seva globalitat. L’Espai Situa’t, un dispositiu integrat en la comunitat, fa sis anys que posa al centre a les persones amb problemes de salut mental i els seus familiars, des d’una perspectiva d’apoderament i recuperació.

L’Espai Situa’t és un punt d’informació, assessorament, orientació i acompanyament sobre qualsevol aspecte relacionat amb la salut mental, tant per a persones amb un diagnòstic i/o els seus familiars o entorn, o persones sense diagnòstic, vinculat al moviment associatiu del territori i directament en contacte amb els professionals de la xarxa sanitària i els de la Federació Salut Mental Catalunya.

Al llarg dels seus sis anys de trajectòria, els Espai Situa’t han atès més de 6.400 consultes arreu de Catalunya des dels seus 18 punts d’atenció. L’Espai Situa’t s’estableix com un servei de dinamització social i comunitària pel benestar emocional i la salut mental de la ciutadania, proper i de fàcil accés per a les persones, i que ha posat en joc tant a les persones amb experiència pròpia, com als seus familiars i entorn proper, els proveïdors de serveis de salut mental, i la xarxa associativa i social de cadascú dels territoris en què hi té presència. Les situacions de confinament, aïllament social, pèrdua de persones estimades, esdeveniments traumàtics i les crisis econòmica i social poden suposar un repte enorme des d’un punt de vista de benestar emocional, que cal afrontar.

Aquest servei s’emmarca en el projecte Activa't per la salut mental, que pretén aconseguir que persones amb problemes de salut mental, o en risc de tenir-ne, i els seus familiars, puguin esdevenir agents de salut actius en el seu propi procés de recuperació, i millorar així la seva qualitat de vida, mitjançant serveis d’informació i orientació, i una oferta de formacions i activitats grupals en coordinació amb la xarxa sanitària i social. L’Activa’t per la salut mental ha atès ja a més de 7.200 persones. 

Durant la pandèmia per la Covid-19, els Espai Situa’t estan atenent a persones que ja patien problemes de salut mental previs, i també situacions personals i familiars que s’han agreujat, especialment, amb el confinament. Però també persones que presenten malestar psicològic arran de la situació viscuda i els diferents dols a elaborar per la crisi sanitària, social i econòmica.

L’Espai Situa’t fa funcions d’informació i orientació, suport i escolta activa de la persona i dels seus malestars i necessitats, de seguiment i acompanyament en la seva vinculació a serveis especialitzats i comunitaris, així com de coordinació amb aquests serveis. L’Espai Situa’t té la voluntat de mantenir-se com un servei de referència per a la persona. Alhora, aquest servei és l’eix vertebrador de la resta d’activitats de l’Activa't.

Durant la pandèmia, des de l’Espai Situa’t ha estat clau la potenciació dels grups de suport mutu i la coordinació amb aquells, per tal d’oferir suport a les persones amb malestar psicològic. La salut mental de totes elles està en joc, i ho continuarà estant temps després que hàgim superat la situació pandèmica.

És per això que l’Espai Situa’t es postula continuar en el futur com un servei de cura a la salut mental, comunitari, proper, accessible i necessari. Un servei de mobilització i enfortiment de les xarxes de suport i d’atenció a les persones, així com de les associacions i entitats, que ja treballen en els territoris. Un servei que enllaça la població amb les administracions públiques, alhora que un important aliat del tercer sector per a la promoció de polítiques públiques socials i de salut que facin valdre l’atenció de la salut mental de la ciutadania.

Ara i endavant, apostem per la cura de la salut mental i el benestar emocional de les comunitats.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article