Som prou solidaris amb la natura?


Greta Thunberg dona 1 milió d'euros als grups pel clima. Aquesta setmana hem sabut que l'activista sueca ha estat guardonada amb el Premi Gulbenkian d'Humanitat, amb una dotació d'1 milió d'euros, i ha decidit, com en altres ocasions, donar-lo a organitzacions i projectes que lluiten per un món sostenible.

El desembre de 2019 la companyia de roba esportiva Patagonia va donar 20 milions de dòlars a organitzacions ambientals. L'empresa californiana està implicada en la conservació de la natura des de fa més de 40 anys, i, des de 1996, hi destina cada any un 10% del seu benefici (o un 1% de les vendes, la quantitat més gran) a grups ambientalistes.

A Catalunya, l'estiu del 2019 un gran incendi va cremar a la Ribera d'Ebre. La catàstrofe va despertar la solidaritat pel territori, i, a través de la iniciativa Rebrotem es van recaptar donacions per valor de 112.112 euros.

Protegir la natura és a les teves mans. És una frase que es repeteix molt en la comunicació ambiental. En les teves mans, perquè el teu comportament individual, especialment els hàbits de consum, pot influir en el mercat. Però, allà a on pot incidir amb força la ciutadania, és sobretot, organitzant-se: implicant-nos en la societat civil organitzada és la manera amb la qual podem seguir de prop a la política i exigir aquella rendició de comptes que sol faltar quan es tracta de la salut de la natura.

Les associacions ambientals són organitzacions autònomes, independents i fonamentals per a la protecció del territori i dels seus habitants. Les més de 200 associacions ambientals i ecologistes de Catalunya tenen un paper clau en el nostre sistema polític, perquè tracten temes pels quals l'agenda institucional sovint no troba ni temps ni recursos.

La natura és el principal bé comú de la humanitat, i cap decisió hauria de ser presa sense tenir-lo en compte. Però sembla haver-hi entre la classe política una tendència a oblidar-ho. Fins i tot en aquests dies d'una emergència sanitària relacionada amb l'emergència ecològica, i tot i les grans consignes i declaracions, hi ha contínuament la temptació de deixar de prioritzar la salut de la natura, que és la nostra. Precisament per això hi tenen un paper fonamental les associacions ambientals, que duen a terme diverses activitats arreu del territori, de vegades substituint completament les institucions: investiguen i denuncien delictes ambientals, fan incidència política, fan recerca, gestionen espais naturals i proposen solucions, informen i mobilitzen comunitats....

Som solidaris? Som solidaris amb la natura? Vivim a un país solidari amb una forta tradició associativa, amb més de 24.000 entitats i 1,5 milions de persones vinculades a alguna de les associacions que es poden trobar a cada poble, ja sigui cultural, esportiva, de gent jove, de gent gran, social, de salut, o dedicada a la protecció del territori. El final del segle XIX va veure néixer a Catalunya entitats excursionistes, l'escoltisme, i societats científiques d'història natural. Els anys 70 l'associacionisme ambiental va acompanyar les mobilitzacions socials per la democràcia; avui grups de joves Fridays for Future sorgeixen a pobles i ciutats de Catalunya, i les entitats s'agrupen, per exemple, per defensar la Costa Brava.

Si sostenim prou les entitats és una altra qüestió. La presidenta de la taula del tercer sector Francina Alsina explicava al desembre que a Europa el percentatge de població que fa donacions durant tot l'any és del 50%. A Catalunya és del 25%.Als països anglosaxons existeix una tradició cultural de donacions solidàries, tant des de particulars com des d'empreses. En l'àmbit ambiental es destaquen les “conservation trust”, que es poden definir com acords jurídics per l'entrega d'actius en benefici de tercers, que solen actuar per la conservació del patrimoni natural.

Així i tot, i tornant a Patagonia, Rose Marcario, CEO de la companyia, publicava al seu Linkedin: “Als Estats Units les ONG ambientals només recullen el 3% de les donacions, tot i ser el canvi climàtic l'amenaça més gran per tothom”. Aquestes dades es poden relacionar amb els resultats de les enquestes pel medi ambient: acostuma a haver-hi una resposta majoritària que expressa una preocupació real, que diu que cal actuar pel medi ambient, amb xifres que han incrementat els últims anys a mesura que ens endinsem en l'emergència climàtica. Però quan es reformula la pregunta referint-se a les accions que una persona estaria disposada a fer, el percentatge baixa considerablement. Pel que fa a donacions, segons dades del Baròmetre del tercer sector ambiental de 2015, de les 500.000 persones que contribueixen a alguna entitat a Catalunya, només 2.500 van fer una aportació econòmica a una causa ambiental.

A Catalunya comptem amb una original iniciativa solidària pel medi ambient, que vincula esport, salut i natura: l'Ultra Clean Marathon. Les persones participants, mentre corren, recullen residus. Alhora, l'import de les inscripcions es dona íntegrament a entitats ambientals. Després d'haver estat posposada per la Covid-19, la nova edició se celebrarà el Dia Mundial del Medi Ambient del 2021, el 5 juny. Preocupar-se pel medi ambient també és sostenir les entitats ambientals: associar-se, fer-se voluntari/a, o fer-hi aportacions, en qualsevol moment de l'any, aprofitant la plataforma Donant Ambiental.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article