Eurest: vulneracions i repressió sindical


Som treballadores d’un sector cada cop més precari gràcies a la complicitat de les administracions. Som treballadores de menjadors socials de l'Ajuntament de Barcelona, organitzades dins la Secció sindical d'Eurest/Compass Group a la Confederació Nacional del Treball (CNT).

Eurest/Compass Group és una empresa d'hostaleria que dona serveis a diferents centres: hospitals, residències, menjadors escolars, col·lectivitats, menjadors socials, etc. Dins de la Secció sindical de CNT Barcelona estem presents a sis centres: els tanatoris del Grup Mémora de les Corts, Sant Gervasi, Sancho d'Àvila i Collserola, i els Menjadors Socials de Navas i Paral·lel de l'Ajuntament de Barcelona.

Fa més de sis anys que conformem la secció sindical, en els quals hem vist com Eurest/Compass Group es dedica a explotar serveis socials bàsics, i intenta extreure el màxim benefici dels menjadors socials i de qualsevol altre servei, encara que això passi per sobre dels drets i condicions d'usuàries i treballadores.

Un exemple que il·lustra molt bé el tipus de pràctiques empresarials d'Eurest i la importància de l'acció sindical és el que va passar el 2016. Llavors, el plec de condicions de l'Ajuntament no recollia un mínim d'hores per cada figura professional, i com era d'esperar, l'empresa aprofitava aquesta situació i deixava els menjadors amb una alta sobrecàrrega de feina. Després de setmanes de conflicte sindical, el juliol de 2016, l'empresa accedia a arribar a un acord amb la CNT, i assumia les reivindicacions que com a secció demanàvem. Aquestes reivindicacions consistien bàsicament a augmentar la jornada de set treballadores del centre, cosa que permetia garantir que hi hagués sempre tres persones a cuina. Aquestes reivindicacions van significar, doncs, una millora de condicions tant per a les treballadores com per a les persones que feien i fan ús del servei.

Doncs bé, poc abans de la Covid-19, vam haver de tornar a obrir conflicte amb l'empresa. Un dels principals motius? Eurest/Compass ha vulnerat acords sindicals. Acords com el de l'exemple anterior, fruit de l'organització de les treballadores i d'una sèrie de reivindicacions que responen, bàsicament, als nostres drets més bàsics i a una voluntat de millora de les condicions als centres de treball.

Aquest cop, l'empresa ha acomiadat a dues de les nostres companyes de Secció, treballadores de tanatoris, en un cas clar de repressió sindical, ja que, a més de la seva pertinença a la secció, el setembre de 2019, després d'un altre conflicte sindical, havíem pactat amb l'empresa que ambdues treballadores s'incorporarien als centres de tanatoris per ocupar vacants fixes.

Aquest cas de repressió sindical no és cap cas aïllat. La secció sindical neix el 2014 al menjador social de Navas, i amb la seva creació, Eurest/Compass Group acomiada una de les cuineres que havia decidit unir-se al nostre projecte col·lectiu. Acomiadament que, gràcies a l'acció sindical, es va poder revertir: la treballadora va ser readmesa.

Amb tot plegat, estem parlant d'una empresa que vulnera sistemàticament els drets de les treballadores i reprimeix a aquelles que decideixen organitzar-se contra això i que rep diners públics per gestionar menjadors socials. Durant la Covid-19, mentre les treballadores de menjadors donàvem la cara, l'empresa ens continuava (i continua) devent diversos conceptes econòmics en relació amb el conveni i hores extra realitzades per substituir vacances i baixes d'altres companyes dels centres. Tot això, a més, sota contractes en frau de llei.

Estem parlant d'una empresa que incompleix el plec de condicions amb l'Ajuntament de forma reiterada. Recordem com, al febrer d'aquest any 2020, denunciàvem en aquest mateix mitjà la mort d'un usuari al menjador social de Paral·lel, mentre només hi havia una educadora, quan el plec marca que han de ser dues. Des de la secció sindical havíem denunciat ja abans aquesta situació, tant als nostres responsables de l'Ajuntament com de l'empresa, sense que es produís cap mena de sanció o seguiment a Eurest, ni llavors, ni tan sols després d'aquest fet tan greu.

Avui dia, l'empresa segueix sense cap sanció per totes les faltes que porta duent a terme des de fa anys, esperant, de fet, que ara, durant el 2020, es renovi el contracte amb l'Ajuntament, un any més. Esperant, un cop més, que es trobarien amb el nostre silenci. Doncs bé, aquí ens tenen, visibilitzant el conflicte allà on faci falta, assenyalant els responsables directes de la precarietat: a menjadors socials, a col·lectivitats, i a tots aquells centres que sustenten a Eurest/Compass Group.

Pel que fa a l'Ajuntament de Barcelona, el 29 de Juny vam enviar un burofax a l'Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) informant de la situació de les treballadores i de l'inici de conflicte sindical. Avui en dia, hem realitzat tres accions davant l'IMSS, accions que continuaran, amb la contundència necessària, fins que les nostres companyes de Tanatoris no siguin readmeses. Fins que totes i cada una de les reivindicacions que afecten tanatoris i menjadors socials, es resolguin.

La nostra millor arma: la solidaritat!

 

Aquest article ha estat escrit per la secció de CNT a Eurest, de la la CNT de Barcelona.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article