Els centres d’atenció a la infància, més que un esplai


Estem orgullosos del nostre origen i de la nostra tradició, de la qual som hereus, però la nostra tasca va més enllà del lleure educatiu. Els centres d’atenció a la infància comptem amb equips multidisciplinaris i contribuïm a donar resposta de proximitat, a les necessitats socials d’infants i famílies.

En l’actualitat moltes entitats d’atenció a la infància provenen de l’esplai, del lleure educatiu i de l’animació sociocultural. Provenen de moltes associacions de joves voluntaris que dediquen el seu temps setmanalment a organitzar activitats a infants dels seus barris, així com excursions, colònies i campaments. Activitats que, mitjançant el joc, transmeten valors com la solidaritat, el treball en equip, la cooperació o l’esperit crític, entre d’altres. De fet, tradicionalment s’ha parlat dels esplais com una escola de ciutadania.

Aquest esplai que coneixem molt bé ha canviat molt en els darrers anys. Fidels a l’ideari i donant resposta a les necessitats dels temps, des de fa 15 anys moltes d’aquestes entitats van detectar en els seus entorns que les necessitats dels infants del seu esplai requerien quelcom més.

Això les va portar a incorporar professionals de la pedagogia, de l’educació social, del treball social, de la psicologia... en els seus equips, que els permetés reflexionar —des de diferents mirades— sobre les seves intervencions i donar resposta a les necessitats socials dels seus infants i famílies des del treball interdisciplinari.

No només van d’adequar les seves intervencions per fer-les més professionals, més d’acció social. També van adaptar els seus projectes, les seves estructures i les seves infraestructures, per tal de poder ser homologades i reconegudes com a centres oberts per part de la Generalitat de Catalunya. Els centres oberts són serveis socioeducatius de caràcter diürn que realitzen una tasca de prevenció, d’acompanyament, de suport i de socialització d’infants que formen part de famílies amb dificultats per a exercir les seves funcions parentals.

Els centres oberts són prestacions garantides segons la Llei12/2007 de serveis socials i pertanyen al sistema de protecció a la infància, segons la Llei de drets i les oportunitats en la infància i l’adolescència. Per aquest motiu formen part de la xarxa pública de serveis socials d’atenció primària de la ciutat.

Tot i això, en moltes ocasions encara es percep a aquests centres com l’esplai, com aquell centre en el qual els nens van a jugar, a divertir-se i fer activitats. Estem orgullosos del nostre origen, de la tradició de què som hereus, però la nostra tasca va més enllà del lleure educatiu.

Perseguim la igualtat d’oportunitats de tots i totes els infants amb les que treballem, a través de l’acompanyament socioeducatiu, del suport emocional, la socialització dels infants, la transmissió de valors, normes i actituds, establiment de límits, entre molts altres. En definitiva, promoure la protecció, i el bon tracte de la infància, des d’una perspectiva d’enfocament de drets, perseguint el millor desenvolupament dels infants.

Complementari al treball amb els infants és el treball que desenvolupem amb les famílies, en el desenvolupament d’una parentalitat i marentalitat positives, la promoció de l’autonomia, orientació en els processos educatius dels infants, acompanyament i suport emocional, entre d’altres.

Gràcies a l’acompanyament que realitzem ens convertim en referents per a moltes famílies, que en situacions de dificultat, per proximitat i disponibilitat, pensen primer a picar a la nostra porta en la recerca d’algú que les escolti, les entengui, i les acompanyi en la recerca de solucions pels seus problemes. Durant el confinament moltes famílies han acudit als seus esplais de referència, per parlar de les seves angoixes, per demanar ajuda, tant per aconseguir aliments com per poder tramitar ajudes públiques.

Els equips socioeducatius dels centres oberts d’arreu de Catalunya han dedicat el seu temps a fer suport als infants, de manera individual i grupal, per tal de conèixer com estaven vivint el confinament, com portaven i organitzaven el seu dia a dia: quin temps dedicàvem a l’escola, a ajudar a casa, al joc... Preparant activitats telemàtiques socioeducatives complementàries per a poder desenvolupar-les a casa...

Per tant, els esplais ja no som només esplais, som quelcom més. Animo a tots els agents del territori implicats amb la infància (salut, escola, serveis socials, ajuntament...) que us apropeu als centres d’atenció a la infància més propers que teniu, per conèixer la feina que desenvolupem. I que us recolzeu també en nosaltres i que treballem conjuntament pel benestar de la infància del país.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article