La solidaritat de sempre en temps de pandèmia


De les iniciatives més petites en poden sorgir grans projectes solidaris que són un exemple de solidaritat,compromís i treball en equip. Són petites grans històries que ens animen a seguir treballant per un món més just i igualitari.

Enguany, un dels projectes solidaris més emblemàtics a favor de Sant Joan de Déu fa deu anys. Bombers amb Causa va néixer gràcies a la iniciativa de l'Arnau, un bomber voluntari del cos de Bombers de la Generalitat. Va viure de ben a prop la malaltia de la seva germana i veient el tracte que havia rebut a l'Hospital Sant Joan de Déu, va engrescar dos companys bombers, en David i l'Òscar, per tirar endavant un calendari de bombers conjuntament amb l'Obra Social de Sant Joan de Déu.

En aquest cas, la pèrdua d'un ésser estimat va ser el detonant per voler fer quelcom que ajudés als altres. Així, l'any 2011 va veure la llum el primer calendari solidari Bombers amb Causa, que recaptava fons per a la recerca de malalties infantils greus. Edició rere edició, el projecte anava sumant complicitats, esforços i sobretot molta il·lusió. De manera que s'hi van sumar Bombers d'Andorra, Bombers de Barcelona i, en l'última edició, els Pompièrs d'Aran. A més a més dels bombers, el projecte compta amb la implicació voluntària de professionals de la fotografia i la il·lustració, famílies, distribuïdors, patrocinadors i col·laboradors. Tots units per una mateixa causa.

Hi ha poques coses comparables al somriure d'un nen o una nena que acaba de sortir d'una situació difícil i que participa d'aquest calendari per fer una sessió fotogràfica. En totes i cadascuna de les sessions es dona una cosa comú, un instant màgic. Sempre hi ha un moment que és dels infants, els bombers i els fotògrafs. És una bombolla plena d'il·lusió i màgia que res ni ningú pot trencar i que ens recorda que petits gestos poden canviar el món. És enriquidor tant des del punt de vista emocional i sanitari, com des del punt vista de sensibilització i és que el calendari de Bombers amb Causa és una molt bona eina per acostar a la societat les diferents situacions de fragilitat ateses a Sant Joan de Déu.

El projecte solidari ja ha arribat a més de mig milió d'euros recaptats però, com dic, més enllà de la captació, l'important d'aquesta iniciativa solidària és el seu poder de sensibilització i d'adaptació a la realitat que l'envolta. La recerca és molt important, especialment en aquelles malalties que no reben el finançament adequat per ser considerades minoritàries, però hi ha altres realitats. Milers de nens i nenes pateixen exclusió social a causa d'un problema de salut mental, els seus orígens o la difícil situació econòmica de les seves famílies.

Gràcies a aquesta sensibilitat, a partir de 2018, es va afegir a la recerca una partida per a projectes socials destinats a la infància en risc d'exclusió social. I, aquest any, s'han finançat projectes relacionats amb els efectes de la COVID-19.

I així, deu anys més tard, el que va néixer com una iniciativa solidària de tres amics, no ha parat de sumar complicitats i s'ha convertit en un gran projecte que ha incorporat un nou caràcter esportiu i any rere any augmenta la seva dimensió solidària. És el cas de la cursa Vertical de Montserrat i la Cursa de Muntanya de Cercs, totes dues amb molt bona acollida de participants, institucions i empreses col·laboradores.

Per organitzacions com Sant Joan de Déu és vital comptar amb l'empenta i la implicació de persones que, desinteressadament, posen el seu temps i expertesa en la consecució d'un objectiu: cuidar i acompanyar a tothom qui ho necessiti, millorar la qualitat de vida d'aquestes persones i generar noves oportunitats perquè ningú quedi enrere.

Bombers amb causa és un model coparticipat que funciona gràcies a la col·laboració imprescindible de cadascuna de les persones, famílies, nens i nenes, bombers, centres de Sant Joan de Déu i entitats que s'hi deixen la pell perquè, malgrat les dificultats, el projecte surti endavant. Però és igualment important qui compra el calendari, qui corre una cursa, qui fa difusió, qui implica la seva escola, empresa o associació, qui posa el seu establiment o cedeix material. Tot són petites peces d'un puzle que, ben encaixades, construeixen una gran foto final.

Amb les restriccions sanitàries, les iniciatives solidàries han de buscar noves fórmules per seguir apropant-se a la ciutadania i donar suport a les causes. Tasca difícil, però no impossible quan la il·lusió es manté intacta. Si una cosa ens ha ensenyat la pandèmia, és el poder de reinvenció de les persones i el seu compromís amb les entitats que donen suport. Les situacions de crisi i fragilitat potencien la solidaritat que tots i totes portem a dins. I, afortunadament, existeixen noves eines digitals que ens ajuden, tot sabent que res podrà substituir el contacte físic entre nosaltres.

Ara, en temps de pandèmia i sempre, la societat necessita més Arnaus,Davids i Òscars que, d'una petita idea, han aconseguit que el projecte es faci gran i ja camini sol, convidant tothom que es troba pel camí a sumar-se i fer més gran l'abast de la solidaritat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article