Un dictamen històric a favor de l’escola inclusiva


El Comitè sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de l'ONU va dictaminar la setmana passada que l'Estat espanyol va vulnerar els drets de Rubén Calleja, un jove de Lleó amb síndrome de Down, quan el van apartar de l'escola ordinària i el van voler obligar a escolaritzar-se en un centre d'educació especial.

Deu anys més tard d'aquesta discriminació, arriba el dictamen de l'ONU que exigeix que Rubén pugui rebre un programa de Formació Professional “efectivament” inclusiu. Alejandro Calleja, el pare de Rubén, considera que aquest dictamen és un triomf: “Sempre vaig pensar que guanyaríem la batalla, cada vegada que quèiem sabíem que ens havíem d'aixecar. La nostra lluita no ha estat en va”, va afirmar el pare a Down Espanya.

L'Estat no va respectar alguns articles de la Convenció Internacional dels Drets de les Persones amb Discapacitat (especialment l'article 24 que recull el dret a l'educació inclusiva) en apartar als onze anys a Rubén de l'escola ordinària.

Tots tenim dret a l'educació

Aquest dictamen de l'ONU suposa una fita en la defensa i el reconeixement dels drets de les persones amb discapacitat intel·lectual. Crec que tothom que vulgui pot anar a una escola ordinària i que l'Estat espanyol ha de respectar la Convenció Internacional dels Drets de les Persones amb Discapacitat que ha signat i, per tant, no hauria d'haver impedit l'accés a l'escola ordinària d'en Rubén.

Aquesta notícia arriba enmig d'una reforma educativa i ha de significar una aposta total per l'escola inclusiva. Sense excuses. Tots tenim dret a l'educació.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article