La innovació tecnològica al servei de la discapacitat


Les persones amb discapacitat constitueixen un col·lectiu dins de la població espanyola que frega, en l’actualitat, els quatre milions i, dels quals, 1,6 milions d’ells estan en edat laboral. Aquest col·lectiu, avui dia, continua trobant diferents barreres de tipus estructural, social i/o cultural per a accedir a un lloc laboral, la qual cosa provoca que es desaprofitin les capacitats d’una part de la població que té molt a aportar a l’economia.

La societat i, més concretament, el mercat laboral, està evolucionant a un ritme vertiginós per adaptar-se als nous temps. En aquestes circumstàncies, no podem ni hem de renunciar al talent i les capacitats que les persones amb discapacitat poden aportar a la nostra economia i ajudar al seu creixement i sostenibilitat en el temps.

La innovació tecnològica i la seva irrupció en el món de la discapacitat, sobretot en els temps actuals per les necessitats generades per la Covid-19, estan contribuint a trencar les barreres que, moltes vegades, frenen la contractació de persones amb discapacitat. Les adaptacions i solucions que estan sorgint mitiguen algunes de les dificultats derivades de la mobilitat, l’audició o la visió i possibiliten que les persones amb discapacitat puguin utilitzar totes les seves capacitats dins de l’àmbit laboral.

Encara així, malgrat que les innovacions tecnològiques contribueixen a reduir les situacions de dependència i a millorar la qualitat de vida, un 55% del col·lectiu de persones amb discapacitat continua trobant barreres per accedir als entorns digitals, per la qual cosa és necessari continuar treballant per a aconseguir reduir aquest % al mínim.

En aquest entorn, les empreses emergents tecnològiques estan jugant un paper clau a l’hora d’analitzar problemes no resolts i resolent-los mitjançant idees disruptives que, utilitzant la tecnologia, permeten eliminar les diferents barreres amb les quals es troben les persones amb discapacitat.

Entre els exemples que ens podem trobar hi és Disable Park, que ajuda les persones amb mobilitat reduïda a moure’s amb major facilitat en geolocalitzar places d’aparcament. Visualfy, que reconeix els sons i els transmet mitjançant una app, o la tecnologia d'Eye Tracking, un programari que registra i interpreta els moviments oculars perquè les persones amb discapacitat visual es puguin comunicar a través d’un ordinador.

La tecnologia s’està posicionant com un motor d’integració que permet reduir les barreres que impedeixen la plena inclusió del col·lectiu de persones amb discapacitat en el mercat laboral. La inversió en I+D+I és necessària perquè, a través de l’accessibilitat universal, es continuï innovant i aportant solucions que permetin a les persones amb discapacitat treballar en igualtat de condicions.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article