La Castanyada i la importància de conservar les tradicions


L'arribada de la Castanyada ens convida a reflexionar sobre l'estat de les tradicions, la seva conservació i la transmissió a les noves generacions. Possiblement la Castanyada sigui una de les celebracions més amenaçades per les influències externes, ja que el Halloween vingut dels Estats Units, amb les disfresses, històries de terror i dolços, resulta molt atractiu. Si bé és cert que la multiculturalitat de la societat catalana convida a adoptar tradicions provinents d'altres societats, és important que aquestes no facin desaparèixer els costums que durant generacions s'han celebrat a Catalunya, ja que aquestes ajuden a transmetre valors compartits, històries i vivències d'una generació a una altra, creant una consciència i identitat col·lectiva.

Per tal de preservar les tradicions, és fonamental que els infants les aprenguin i reconeguin. Celebrar festes com la Castanyada els permet conèixer millor els seus orígens, els costums que els envolten i la societat en la qual viuen. També els acosta més a la història personal, familiar i cultural de la societat catalana, i els ajuda en el seu desenvolupament psíquic i emocional. És una peça que els permetrà construir una identitat personal consolidada i fonamentada en el futur.

A Catalunya tenim la sort de comptar amb un gran nombre de tradicions repartides al llarg de l'any, des de la Castanyada que ara celebrarem a la nit de Sant Joan, la Diada de Sant Jordi o Sant Esteve. Explicar a nenes, nens i joves per què celebrem aquests dies i com ho fem és responsabilitat de tots. Les famílies, les escoles i les institucions hem de treballar per preservar la riquesa de la cultura catalana, vinculant el passat i present per construir el futur. Des de la Fundació Concepció Juvanteny fa gairebé 20 anys que ajudem als infants en risc d'exclusió, donant-los suport emocional, educatiu, laboral i cultural. Procurem que tots i totes entenguin l'entorn que els envolta, i per això els ensenyem les tradicions catalanes, per tal que puguin desenvolupar un sentiment de pertinença a Catalunya sempre connectat amb la seva herència ètnica, religiosa i cultural.

És necessari que tots seguim treballant per mantenir vives les nostres tradicions, acceptant i acollint al mateix temps els nous costums que ens porten aquells que venen a viure al país. El moment actual ens pot ajudar a transmetre aquests valors i ensenyaments als infants i joves, celebrant una Castanyada casolana on els panellets, els moniatos i les castanyes ens ajudin a seguir endavant, protegint la nostra cultura i compartint-la amb les noves generacions.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article