Els ajuntaments maltracten els serveis públics d’assistència domiciliària


Florentino Pérez, Sacyr i fons d’inversió s’enriqueixen i es reparteixen els diners públics destinats a la cura assistencial de persones a domicili, a costa de la baixada de salaris i l’empitjorament del servei.

El Servei Públic d’Assistència Domiciliària (SAD) l’ofereixen els ajuntaments, amb vocació de cuidar a persones o famílies que no poden desenvolupar tasques bàsiques o elementals, i que necessiten una persona assistent que pugui dur a terme les tasques sociosanitàries perquè el ciutadà que ho sol·liciti tingui una vida digna.

Malgrat aquest objectiu públic, les treballadores del Sindicat SAD de Cuidadores Professionals Municipals denunciem que les grans fortunes que operen a l’Estat espanyol estan invertint a acaparar serveis de cures, implantant un sistema de fer diners a través de la gestió il·legítima de serveis públics. Aquestes pràctiques s’han estès en els serveis públics de Barcelona i Catalunya.

Per fer-ho, els grans lobbies, com ACS, Sacyr i altres fons d’inversió bancaris, han creat entramats enormes d’empreses a la recerca de qualsevol ajuntament disposat a desatendre els seus serveis públics, eludir la responsabilitat d’oferir i vetllar pel bon funcionament dels béns públics.

D’aquesta manera, les empreses que es lucren de l’externalització busquen obtenir beneficis i influència sobre unes partides econòmiques de caràcter assistencial, saquejant la partida pública destinada a la cura de les persones, i perjudicant treballadores i persones usuàries.

Així és com, malgrat que l’administració tipifica que els serveis municipals de cures a domicili costen 18 euros l’hora (Tal com marca el BOE de 17/11/2008), les treballadores, en el millor dels casos, cobren el salari mínim interprofesional, perquè aquesta partida es perd a les arques de l’empresa subcontractada.

Les empreses externes es presenten a l’ajuntament en forma de societats anònimes, fundacions, amb noms molt diversos i fins i tot benèvols, amb una única finalitat: obtenir rendiment econòmic dels diners públics destinats a la cura de persones. En l’última dècada aquesta pràctica s’ha estès inexplicablement en ajuntaments de tots els colors polítics. Això evidencia una deixadesa de responsabilitat ètica, funcional, i legal.

Per tot plegat, les treballadores del Sindicat SAD de Cuidadores Professionals Municipals exposem que l’externalització del Servei Municipal d’Assistència Domiciliària només ha servit per malgastar el pressupost del servei, i lesionar les condicions de treball.

De fet, l’externalització és il·legal, perquè no aporta res al desenvolupament del cicle productiu, únicament exhaureix, empobreix a les treballadores, i rebaixa la qualitat de l’assistència, perquè les empreses externes busquen benefici d’un servei de caràcter públic, i, inevitablement, redueixen costos en pilars essencials del cicle productiu: salaris, seguretat, etc.

En moltes ocasions falten EPIs, plans preventius, les treballadores no tenen conciliació personal ni familiar, hi ha nombrosos fraus en la contractació, salaris que converteixen un sector feminitzat en un sector pobre, augmentant la bretxa de gènere, entre altres.

Els criteris de contractació estan pensats perquè totes les treballadores estiguin sempre incòmodes en el seu lloc de treball, amb jornades parcials, salaris baixos, falta de conciliació familiar.

També mereix anàlisi l’especial situació davant la Covid-19, que està impactant de front contra el Servei Públic d’Assistència Domiciliària, la seguretat de les treballadores, de les persones usuàries d’aquest servei públic i la seguretat i salut pública.

Les treballadores denunciem que els sistemes de prevenció i control de la Covid-19 en les plantilles que estan externalitzades il·legalment comprometen la salut pública, i la negligent gestió dels ajuntaments que externalitzen invisibilitza els riscos i això té conseqüències molt serioses sobre les vides.

Per tot això, al Sindicat SAD de Cuidadores Professionals Municipals fem una crida a tots els ajuntaments a regularitzar immediatament el servei públic d’assistència domiciliària, i animem a fer valdre la urgència de la dignitat en la vida pròpia. #PerUnaVidaDigna

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article