Què s’espera ara del Sistema de Serveis Socials?


Com exposaven la Sara Moreno i la Sònia Ezquerra al II Congrés Internacional per a l’Erradicació de les violències masclistes, ens trobem davant d’una crisi del sistema de cures, formal i informal que ha fet evident la centralitat política i econòmica i l’objecte de la xarxa de cures: l’acompanyament a l’autonomia personal, la resposta a les necessitats socials.

En l’àmbit informal, els darrers mesos hem vist com la crisi (que ja ens afectava a totes) s’ha accentuat quan no hi ha prou dones per sostenir les cures de tota la família, i ha impactat greument sobre les desigualtats en el repartiment de les tasques en l’àmbit familiar. És en el moment en què es desborden les cures en l’àmbit familiar que s’ha de recórrer al sistema formal de cures, especialment pel que fa a l’atenció de les necessitats socials de les persones adultes.

En l’àmbit formal de cures, aquesta crisi ha fet que el Sistema català de Serveis Socials faci un pas endavant per considerar-se a si mateix com a servei essencial. I en els mesos que venen, que sabem que seran molt durs, la resposta que hem de donar des de tots els racons del sistema ha de ser coherent amb la idea que, sense un sistema públic fort i estructurat que atengui les necessitats socials, la vivència, l’impacte i la recuperació de la crisi empitjoraran encara més les condicions de vida de la nostra societat.

Per això hem de tenir en compte que la ciutadania espera que, com a pilar de l’Estat del benestar, estiguem a l’altura i, simplement, hi siguem.

Des del Govern, malgrat que encara hem de recuperar l’impacte d’anys de desinversió en el Sistema català de Serveis Socials i som lluny del reconeixement social del sistema de cures, l’aposta és clara i està ben lluny de les polítiques d’austeritat que van caracteritzar la resposta a la crisi de 2008: les conseqüències de la Covid-19 s’afronten a partir de l’enfortiment del sistema, de la idea que les cures han d’estar al centre, i de la inversió pública. Perquè només des d’aquesta perspectiva respondrem a les necessitats de la ciutadania i ens en sortirem com a país.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article