Ràdio Pandora: parlen les dones de Torre-Romeu


Des del primer moment vam tenir clar que aquesta pandèmia té nom de dona, i que les conseqüències més importants les estan sostenint elles –mares, filles, germanes, àvies, companyes, veïnes, amigues. La fragilitat del sistema ha quedat al descobert, juntament amb una crisi de cures que el sector feminista feia temps que anunciava i reivindicava.

Un dels efectes del confinament i de la pandèmia és el sentiment de solitud de moltes persones, agreujat per l'escassa i lenta resposta per part de l'administració pública, però també per la falta de xarxa, ja que molts dels espais que sostenien les dones s'han vist afectats pels protocols per fer front a la crisi.

I enmig del remolí dels efectes de la pandèmia, les entitats, en un primer moment, ens hem centrat a donar respostes individuals a totes les demandes i necessitats que han sorgit en cada família. Una resposta que enteníem que era limitada i que no oferia una atenció integral a tota la indefensió i desesperança acumulades. Després d'afrontar la primera resposta i ressituar el nostre servei, i d'adaptar-nos als nous protocols, ens vam centrar a continuar desenvolupant un dels nostres pilars bàsics: la comunitat. Estem convençudes que no havíem de deixar de treballar en aquest sentit, ja que és imprescindible per reforçar les relacions personals i institucionals al barri de Torre-Romeu de Sabadell, i per superar els principals reptes socials i aconseguir un entorn que faciliti la interculturalitat i relació social de les persones tot millorant la qualitat de vida del barri.

Des d'aquesta perspectiva ha nascut Ràdio Pandora, un projecte de ràdio comunitària a Torre-Romeu que oferirà diferents programes en clau de gènere, d'humor, de barri, de ciutat, de reivindicació i de comunitat. El primer programa que s'ha creat des del SOAF (Servei d'Orientació i Acompanyament a les Famílies) és ‘En femení’, un espai pensat per donar veu a les dones del barri, on elles puguin ser les protagonistes. Teníem la necessitat d'escoltar-les, de conèixer-les, no només com a mares, sinó també com a dones i com a ciutadanes d'aquest país. Ens sentim compromeses amb aquesta forma d'entendre la nostra intervenció; les persones que gaudim de més privilegis tenim el deure d'ajudar a conquerir aquests espais a les que no en tenen tants.

Alhora, Ràdio Pandora vol ser un espai comunitari i de referència, on professionals de diferents sectors i les pròpies dones comparteixin un espai i construeixin plegades coneixements i experiències. Un coneixement horitzontal, de tu a tu, de dona a dona, de mare a mare, de persona a persona. Sabem que és en la relació amb els altres on la transformació pot tenir lloc, és en aquest espai entremig on les persones canviem, mutem i adoptem altres formes per donar pas a nous significats del que implica ser dona i mare en la nostra societat.

D'ençà que hem començat, hem sentit i vibrat amb la mateixa emoció que elles cada cop que començàvem un nou programa. Els nervis de les gravacions, el caliu entre unes i altres quan ens hi posem, i la satisfacció expressada i sentida quan acabem el podcast. Entre totes, hem aconseguit generar un espai de coneixement, de reflexió i de saber, però també d'acció i de reivindicació. Ens sentim orgulloses no només d'haver generat aquest espai, sinó també de formar-ne part i de poder-lo compartir amb totes les persones que ens escolten.

 

Un article de: Maria Aguilar, Mireia Bogunyà i Amanda Moreno, equip del SOAF (Servei d'Orientació i Acompanyament a les Famílies) de Sabadell de la Fundació Idea

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article