Benestar i motivació laboral, per què són tan importants?


Les motivacions laborals són els valors i principis que guien les decisions professionals. Per augmentar el nostre benestar laboral és imprescindible que analitzem quines motivacions tenim. Així, podrem gestionar la nostra carrera professional amb la intenció de satisfer-les.

És evident que moltes persones estan atrapades a treballs que no els agraden. Fins i tot, actualment, fenòmens com l'angoixa i l'estrès a la feina es presenten amb major prevalença (Lapuente, 2018); generant desil·lusió, desmotivació i insatisfacció laboral.

Tenint en compte que hi ha una relació estreta entre la satisfacció laboral i l'alt rendiment d'un individu (Granda, 2006), és indispensable que tots/es fem exercicis d'autoconeixement. D'aquesta manera podrem saber quines són les nostres fortaleses, debilitats i interessos, entre altres.

Segons la Teoria d'encaix laboral de Dawis & Lofquist (1984), hi ha diverses motivacions laborals que ens poden moure: treballar de forma autònoma; rebre suport i una supervisió freqüentment; tenir seguretat i estabilitat laboral, així com bones condicions econòmiques; establir bones relacions amb els companys/es i treballar de manera cooperativa; tenir possibilitats de créixer i aprendre; guanyar prestigi i escalar posicions, etc.

Per posar un exemple, una de les meves motivacions laborals és l'autorealització. Bàsicament, em motiva i satisfà veure que, a partir del desenvolupament de competències i habilitats, assoleixo els reptes que em proposo. De fet, Muñoz (2019) afirma que treballar mitjançant desafiaments és fonamental, ja que activa un sistema de recompensa cerebral quan s'assoleixen els objectius: el cervell segrega dopamina, adrenalina i serotonina (DAS). També esdevé primordial veure com podem donar sentit al treball que fem, buscar accions significants per nosaltres —que ens motivin intrínsecament— i entendre perquè fem el que estem fent. Consegüentment, millorarà la qualitat del treball que fem.

A més, crec que és molt poderós i motivador progressar en allò que ens agrada i ens inquieta. En efecte, Viñas (2020) explica que “ens sentim motivats i feliços quan progressem en tasques que tenen un sentit”. Ara bé, s'ha d'intentar que les coses urgents no evitin que fem el que realment és important. És a dir, si no podem avançar en allò que per a nosaltres té un fort sentit, apareixerà la frustració. Per tant, la planificació és vital per aconseguir, almenys, petits progressos. En aquest punt proposo realitzar un “To Do List” per facilitar l'organització.

En l'actual situació, generada per la Covid-19, pot ser difícil tenir una forta motivació. Però, què podem fer davant d'aquestes circumstàncies? Tenir en compte els següents punts ens pot ajudar a mantenir una actitud positiva i a combatre la preocupació (Viñas, 2020):

  • Pensar en el que volem que succeeixi a mitjà termini o en què volem canviar. És per això que recomano encaridament tenir un propòsit clar, ja que aquest augmenta notablement la nostra motivació i ens genera una gran satisfacció (Linares, 2020).
  • Focalitzar-nos en el nostre cercle de control, davant del qual podem actuar i fer quelcom per millorar. Doncs s'ha de posar especial atenció en allò que ens pot apropar als nostres propòsits.
  • Cuidar les nostres relacions laborals i ser empàtic. Davant de casos complexos és essencial col·laborar i evitar la confrontació.
  • Ser realistes, però intentar veure el costat positiu de cada situació. Només depèn de nosaltres on posem el focus, en el negatiu o en el positiu.

Tal com diu Viñas (2020), fer una cosa o una altra tindrà conseqüències en la nostra felicitat a la feina. Ara bé, no podem deixar de banda que també és responsabilitat de les organitzacions apostar per models i polítiques centrades en les persones, amb la intenció d'augmentar el seu benestar.

Per acabar, cal remarcar que la felicitat dels treballadors/es té un impacte positiu en els resultats de l'organització (Pablos & Biedma, 2013). Per tant, s'haurien de reforçar les competències emocionals en les intervencions emmarcades en l'àmbit laboral.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article