El Pla estratègic de Serveis Socials 2021-24, una bona notícia per acabar 2020


Després de mesos de viure una pandèmia i l'impacte econòmic i social que implica, ens calia una bona notícia per acabar 2020. L'aprovació, per part del Parlament i la Generalitat, del Pla estratègic de Serveis Socials (PESS) 2021-24 és una excel·lent notícia per tota la societat catalana, el Sistema català de Serveis Socials i les professionals que en formen part. 

Hem dit sovint que la crisi sanitària de la Covid-19 ha fet evident els reptes, les debilitats i les fortaleses dels treballs de cures i el sistema que les proveeix formalment, el Sistema català de Serveis Socials.

Hem vist com impactava, a Catalunya, la crisi de 2007-08 i les polítiques d'austeritat que es van adoptar, a més de la Covid-19: desigualtats econòmiques, feminització de la pobresa, envelliment de la població o diversificació i reconeixement de nous drets socials. I aquestes dinàmiques comunes a les societats occidentals que han incrementat la demanda del Sistema català de Serveis Socials, s'han produït en un context de desestructuració i inequitat del sistema; de desinversió crònica en sistemes d'informació, tarifes, mòduls i professionals; i, finalment, de poc reconeixement del Sistema català de Serveis Socials. i dels treballs de cures com a element imprescindible per al sosteniment de la societat.

Malgrat que els treballs per aprovar el Pla estratègic de Serveis Socials van ser impulsats, primer, per la injustament empresonada consellera Dolors Bassa i, després, pel conseller Chakir El Homrani i s'han vist interromputs pel 155 i la pandèmia de la Covid-19, el document aprovat ens permet disposar del marc de treball compartit per tot el sistema.

El Pla estratègic de Serveis Socials 2021-24 esdevé el nou full de ruta del Sistema català de Serveis Socials, que ha d'orientar, estructurar i prioritzar la resposta al context amb el qual ens trobem, en el que s'han consolidat els canvis sociodemogràfics, econòmics i tecnològics que han sacsejat les societats occidentals en el tombant de segle, i que han dibuixat una nova realitat social.

El Pla estratègic de Serveis Socials 21-24 trasllada el consens construït amb els diferents actors a un marc de treball compartit per reformar, ordenar i preparar el Sistema català de Serveis Socials, per als reptes dels propers anys: completa el desplegament de la Llei 12/2007 de serveis socials, avança en la universalitat i la cobertura global en l'atenció social, posant per davant a la persona i les seves interaccions, enforteix el sistema a partir de l'acció comunitària i de la prevenció en l'atenció primària, reforça la presa de decisions basades en l'evidència, i atén l'increment de demanda, tant a l'atenció primària com a l'especialitzada.

S'incrementa el nombre de professionals en més de 16.000, més de la meitat als serveis d'atenció especialitzada i incorporant, entre d'altres, les figures de suport jurídic i psicològic, comunitari i familiar a l'atenció primària de serveis socials. Els rols de les professionals evolucionen, amb més formació, suport i noves eines de treball, com sistemes d'informació, recerca, informació compartida o eines comunes de cribratge o protocols compartits.

La inversió total és de 917,7milions d’euros i, el pressupost previst per al 2025 augmenta fins a un total de 1.838,4 milions d'euros (73%) respecte al pressupost aprovat el 2020. En definitiva, el Pla estratègic de Serveis Socials 21-24 ens dota de millors eines com a país per abordar els reptes de les societats avançades, reforça l'Estat del Benestar a Catalunya i prioritza la inclusió social i la diversitat en les polítiques públiques. No podíem acabar l'any amb una notícia millor.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article