Vacunacions i sanitat de vacances


Els darrers dies hem assistit a multitud d'intents d'argumentar el retard a les vacunacions de la Covid-19 per part de l'administració. No hauria d'haver-hi cap argument possible davant la rapidesa amb la qual la comunitat científica ha aconseguit una vacuna. És preocupant que ens trobem amb un problema de logística que hauria d'haver estat previst fa molt temps. I encara és més preocupant que els governs només siguin reactius davant la crítica generalitzada als mitjans de comunicació.

La situació és més greu encara quan descobrim que l'administració no havia previst vacunar els dies festius. Mai hauríem imaginat una situació de crisi sanitària com aquesta, però els responsables del país havien pensat que era una bona idea no comptar amb tots els dies de la setmana. Si tenim previst vacunar la població en mig any, aproximadament, estaríem parlant de retardar el procés un mes i mig.

Si tot plegat ens sembla una barbaritat, no és més que el model sanitari que l'administració ha practicat especialment els darrers anys. I és que l'atenció bàsica també ha fet vacances els darrers estius, Nadal i setmanes santes. Els professionals s'hi deixen la pell amb els pocs recursos que hem decidit posar-hi, però els gestors de tot l'engranatge fa temps que desatenen la població en molts moments de l'any.

Els darrers temps el model d'atenció bàsica de salut a Catalunya ha estat una autèntica campanya de màrqueting per a la indústria privada. L'atenció bàsica en salut és una de les garanties d'igualtat d'oportunitats en aquest país. Però tothom ha tingut l'experiència de no haver estat atès a l'atenció bàsica per vacances de Nadal o setmana santa, si no és que ho fas per la via d'urgència, col·lapsant un circuit que no està dissenyat per aquestes situacions.

El servei públic de salut ha de tenir prou inversió perquè no hi hagi vacances possibles ni per vacunar ni per atendre les persones quan han d'anar al metge. Perquè això ens suposarà tenir una musculatura molt més gran que la que hem descobert que tenim per atendre la pandèmia. Ens han venut que teníem un sistema de salut exemplar i aquests mesos hem vist com teníem una estructura al límit que hem anat trencant al llarg dels anys en favor d'un model privat, que ha sabut aprofitar l'ocasió que els nostres governs li posessin el negoci fàcil.

Estem construint de forma ràpida un país a dues velocitats. I això no és un efecte meteorològic, això és conscient i dissenyat. Es construeix amb cada decisió que es pren des dels governs.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article