Ateneus, molt més del que et penses


A les portes d'una nova convocatòria electoral al Parlament de Catalunya, i ens hi referim així perquè des de gener de l'any passat seguim amb l'ai al cor en aquesta qüestió, val la pena recordar una frase de la carismàtica senadora estatunidenca Alexandria Ocasio-Cortez ara que aquests dies se n'ha parlat tant del relleu a la Casa Blanca: “Solidaritat, lluitar els uns pels altres i fer front a la injustícia, és el nostre camí cap a la dignitat econòmica”.

Aquesta ha estat la lluita de la Federació d'Ateneus de Catalunya, en tant que entitat de referència en l'àmbit de la cultura de proximitat i l'associacionisme, durant aquest darrer any. Des de la FAC i les nostres entitats federades, hem estat treballant en el desenvolupament d'una acció comunitària que s'ha centrat en les persones. No podria haver estat d'una altra manera, per tradició i per història, ho portem a la sang.

Ho hem explicat moltes vegades: els ateneus han estat i són motors molt dinàmics i de ràpida adaptació davant l'adversitat. La nostra gent ho ha demostrat a través de la quotidianitat: a l'hora d'acompanyar persones, ja sigui portant articles d'alimentació, medicaments o cedint els recintes teatrals quan ha estat necessari. Les nostres entitats es basen en el voluntarisme de les persones que, generació rere generació, han estat tenint cura d'unes entitats que han acabat esdevenint un punt de trobada popular tant a les nostres viles com també als barris de les grans ciutats del país. Des de la Federació d'Ateneus sempre diem que ‘som els del Màster en gel hidroalcohòlic, la distància i la ventilació’. Sens dubte, la nostra primera acció del dia, és la de consultar el DOGC per adaptar-nos a les restriccions de darrera hora que, sovint, s'han anunciat amb poca antelació i han agafat a moltes entitats amb el peu canviat.

Ara bé, i ho recordava Miquel Molina fa uns dies en una ponència al Tribuna Barcelona, la cultura popular ha de formar part i ser considerada per les administracions com a integrant del circuit dels grans equipaments culturals. La cultura professionalitzada no podria ser ni reeixir sense els ateneus ni el moviment de base popular que representem majoritàriament. La llista d'actors i artistes que s'han format o han passat en algun moment de la seva vida per un ateneu, o en alguna altra entitat de cultura popular, és molt llarga, i el país no pot posar-se una bena als ulls en aquests moments ni tampoc en cap altre, i prescindir-ne.

Cal reprendre, doncs, les paraules de la senadora americana, en la seva referència a la dignitat econòmica. Molt probablement, després d'aquest any —i els mesos que vindran encara— de lluita social contra la pandèmia, que hem representat des de l'associacionisme, en aquestes properes eleccions no se'n parlarà massa ni de cultura ni tampoc d'associacionisme. Des de la FAC vetllarem perquè això, en la mesura del possible, no sigui així: tenim concertades diverses reunions amb els líders polítics de les diverses llistes que concorreran als comicis, en les quals reclamarem aquesta dignitat econòmica que tan bé expressava Alexandria Ocasio-Cortez d'acord amb tres exigències que tot el sector cultural (sí, tant la cultura de base com també la professional) comparteix fermament i sense fissures:

  • La cultura necessita un finançament digne. Tal com hem defensat des de la plataforma Actua Cultura durant aquest darrer any, la dignitat passa per la dedicació del 2% del pressupost de la Generalitat a la cultura.
  • La reducció de l'IVA cultural és un jou massa gran que s'arrossega des de fa ja també massa anys. Cal que l'Estat deixi d'asfixiar tot el sector cultural, al qual ara mateix considera com un producte de luxe. L'èxit en aquest punt és fonamental per la supervivència del conjunt de la indústria. I ho saben de cada any a cada gala de premis que se celebra, on apareix la reivindicació una vegada rere l'altra. Des de la FAC, tampoc cedirem.
  • Per la FAC és molt important que les administracions prestin una atenció més gran cap al moviment associatiu. Ho comentàvem abans: sense cultura de base, no hi ha cultura.

Per acabar, des de la Federació d'Ateneus hem mostrat el nostre suport al comunicat que ha emès el Cercle de Cultura demanant al govern de la Generalitat i al de l'Estat, que els Fons Europeus de recuperació tinguin presents als sectors culturals com a elements estratègics de transformació social i econòmica. No pot ser d'una altra manera.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article