Saps amb quin vidre mires?


Hi ha una expressió que ja ens avisa de la seva importància: “Tot és segons el color del vidre amb què es mira” (Ramon Campoamor). La realitat és la que és, però som capaços de viure-la de forma molt diferent o, fins i tot, contrària segons el filtre que posem. Així doncs, davant la mateixa situació, podem trobar reaccions molt diferents. Ens arriba una nota de l'escola en la qual posa: “Bon dia, creiem convenient reunir-nos per comentar la trajectòria del seu fill durant el curs”.

És possible que apareguin pensaments com: “El meu fill no serveix per estudiar, l'any passat va ser horrorós, m'agradaria que s'esforcés més, ja no sé què fer!”. Aquests aspectes conformen una de les múltiples mirades que poden aparèixer davant d'aquesta realitat i construeixen una manera determinada d'afrontar cada situació. Per tant, aquesta visió, és capaç de provocar un efecte en nosaltres mateixos, en les altres persones i, també, en l'entorn que ens envolta. En aquest cas, què és el que ens aporta aquesta mirada, què ens fa sentir o com ens influencia a l'hora d'actuar?

Una altra manera de veure-ho: “El meu fill és molt espavilat, ja m'han comentat diverses vegades que li costa concentrar-se a l'aula, en canvi, és capaç de tocar la seva guitarra durant més d'una hora cada tarda. Li comentaré a la tutora i ho parlaré amb ell a veure quina solució trobem”. La situació és la mateixa, però la perspectiva és diferent, aleshores, seran iguals les respostes a les preguntes anteriors?

Està clar que poden haver-hi milers d'opcions a l'hora de contestar la pregunta en funció de les experiències i el bagatge de cadascú, però més enllà del que pugui arribar a aportar-nos cada mirada, hi ha un aspecte rellevant. El moment en què es pren consciència que existeixen molts tipus de mirades i molt diverses, pot brindar-nos noves possibilitats i opcions a l'hora d'abordar cada realitat, oferint-nos diferents camins pels quals anar avançant fins a assolir els objectius que ens hàgim marcat.

Aquestes possibilitats, dins del nostre àmbit professional, esdevenen imprescindibles a l'hora de realitzar un acompanyament individualitzat a cada persona. Creiem que només quan hi ha una obertura i una mirada àmplia som capaces d'acceptar la diversitat i treballar, tenint com a base les potencialitats de cadascú, per arribar a obtenir nous aprenentatges o assolir els objectius terapèutics. No obstant això, quan apareix aquesta opció, l'afectació també és en l'àmbit personal i evidencia que som capaços de canviar coses tan sols amb una altra perspectiva. Així doncs, us convidem a provar diferents vidres per les ulleres i gaudir de les múltiples mirades que podem arribar a tenir al nostre abast.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article